De ce a fost achitat Călin Dud, primarul denunţat la DNA că a luat mită două drujbe, de un afacerist supărat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anchetatorii nu au putut dovedi că  primarul a luat şpagă.
Anchetatorii nu au putut dovedi că  primarul a luat şpagă.

După un an de la trimiterea în judecată, Călin Dud, primarul comunei Luncoiu de Jos, a fost achitat pentru infracţiunea de luare de mită. Un afacerist l-a denunţat la Direcţia Naţională Anticorupţie, acuzându-l că a primit şpagă două drujbe, în valoare de 1.300 de lei. Instanţa a expus motivele pentru care primarul a fost achitat.

Tribunalul Hunedoara l-a achitat pe Călin Dud, primarul comunei Luncoiu de Jos (judeţul Hunedoara), trimis în judecată în urmă cu un an, pentru luare de mită, într-un dosar instrumentat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

În aprilie 2016, Călin Dud a fost denunţat de reprezentantul unei societăţi comerciale, care a susţinut că i-ar fi oferit mită două motofierăstraie, cumpărate din Deva, în valoare totală de 1.300 lei.

„Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită. În fapt, s-a reţinut că, în data de 12 octombrie 2015, a primit drept mită de la denunţătorul R.N. două motoferăstraie marca RURIS, 190 şi respectiv 500 special, achiziţionate de acesta la aceeaşi dată,  dintr-un magazin din Deva, pentru ca, în calitate de primar al comunei Luncoiu de Jos, să dispună plata unei cantităţi de material lemnos achiziţionată de către Primăria Luncoiu de Jos, în 30 septembrie 2015 de la denunţător. Martorul denunţător s-a constituit parte civilă cu suma de 1.300 lei reprezentând contravaloarea celor două drujbe”, informau procurorii DNA. În aprilie 2016, au fost efectuate percheziţii la locuinţa primarului şi la sediul primăriei. Atunci, instanţa a decis punerea acestuia sub control judiciar. Călin Dud, care se afla la acea vreme în campanie electorală, a susţinut că este nevinovat.

Denunţătorul s-a încurcat în declaraţii

Tribunalul Hunedoara a decis achitarea lui Călin Dud, stabilind următoarele:

„În data de 4 martie 2016, martorul denunţător a formulat un denunţ prin care arăta că inculpatul Dud Călin, în calitate de primar al comunei Luncoiu de Jos din judeţul Hunedoara, i-a cerut suma de 3.000 lei pentru achitarea unei facturi reprezentând contravaloarea unei cantităţi de material lemnos pe care a livrat-o la Primăria Luncoiu de Jos. În acelaşi denunţ, se arată că inculpatul a dorit două drujbe marca Ruris, care au fost achiziţionate în contul societăţii administrate de el, şi a mai solicitat suma de 1.700 lei pentru a achita factura emisă de societatea martorului denunţător. În declaraţia dată în data de 8 aprilie 2016, denunţătorul a descris modalitatea în care a cumpărat cele două motoferăstraie, respectiv la data de 12 octombrie 2015, de la magazinul Ruris Impex din Deva, personal s-a deplasat împreună cu inculpatul, după ce au fost achitate de el inculpatul le-a pus în portbagajul maşinii, că în afara lor nu au fost prezente alte persoane, insistând că a fost constrâns de inculpat să-i dea mită cele două motoferăstraie, condiţionând plata facturii pentru lemnele deja livrate”, se arată în dosar.

Afaceristul a declarat în faţa instanţei că el a achitat cele două motoferăstraie, împreună cu altele, că el i le-a dat primarului, dar nu mai reţine unde, nu ştie dacă primarul s-a deplasat la magazin să le ridice, declară că a ales să-l ajute pe inculpat cu motoferăstraiele pentru că şi el îl ajuta cu plata facturilor, nu era sigur de semnăturile prezentate, declarând că au trecut 2-3 ani, însă tribunalul a constatat că a trecut doar un an de la formularea denunţului.

„Astfel, tribunalul constată că în denunţul formulat la data de 4 martie 2016, denunţătorul afirma că el a fost cel care a achitat cele două motoferăstraie, la magazinul Ruris, deşi vânzătorul din magazin arăta că inculpatul a fost cel care s-a prezentat pentru a ridica bunurile şi cel care a achitat contravaloarea lor, martorul-denunţător nefiind prezent. Mai mult, în declaraţia dată la data de 8 aprilie 2016, martorul denunţător a descris în amănunt cum a mers cu inculpatul la magazin, cum a achitat motoferăstraiele, cum inculpatul a pus obiectele în portbagajul maşinii, aspecte infirmate de angajatul magazinului”, se arăta în dosar.

Motivele achitării

La data formulării denunţului, facturile către firma afaceristului erau achitate de câteva luni, fără ca acesta să ştie. Tribunalul a constatat că nu există probe temeinice care să ducă la condamnarea primarului.

„În cauză există doar nişte suspiciuni cu privire la cele două motoferăstraie, suspiciuni care rezultă din declaraţia martorului denunţător şi din faptul că motoferăstraiele au fost găsite la domiciliul inculpatului cu ocazia percheziţiei, dar aceste suspiciuni nu sunt susţinute de probe în condiţiile în care inculpatul declară că le-a împrumutat de la inculpat, descrie modul cum a intrat în posesia lor, fapt confirmat de martori, care au confirmat că aceste motoferăstraie urmau să fie restituite martorului denunţător. Mai mult, martorul denunţător declară incoerent cu privire la modalitatea săvârşirii faptei, cu privire la semnăturile de pe actele depuse la dosar, respectiv facturi, fiind adus în faţa instanţei cu mandat de aducere după ce a fost citat inclusiv cu menţiunea în caz de neprezentare va fi amendat”, informa instanţa.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Sfaturile poliţiştilor care au luat şpagă pe DN 7: „Lângă maşina Poliţiei nu este recomandat să se poarte discuţii compromiţătoare”

O anchetă a procurorilor a oferit detalii despre plângerile din anii trecuţi depuse la Parchet, în care au fost semnalate infracţiuni de luare de mită comise de către poliţiştii rutieri care activau pe Drumul Naţional 7, Deva – Zam, în judeţul Hunedoara. Doi poliţişti au fost condamnaţi în acest an, într-un dosar de luare de mită, iar dosarul lor dezvăluie ce „sfaturi” i-au dat unui investigator sub acoperire.

Şpagă la Garda de Mediu Hunedoara. Comisarul Voichiţa Joian a fost arestată pentru că a luat mită 1.000 de lei

Un comisar al Gărzii de mediu Hunedoara a fost arestat preventiv pentru luate de mită. Voichiţa Joian este acuzată că a cerut 1.000 de lei unui om de afaceri, pentru că l-ar fi iertat de o amendă.

VIDEO Deputatul Mircia Muntean a provocat un accident şi s-a ascuns de Poliţie. Fostul primar a fost găsit, cu faţa plină de sânge şi cu un câine în braţe

Mircia Muntean, fostul primar al municipiului Deva, în prezent deputat PSD, a fost implicat în această seară un accident rutier, pe centura municipiului. Ulterior, Mircia Muntean a plecat de la locul accidentului, dar a fost găsit, cu faţa plină de sânge. Mircia Muntean era băut, potrivit martorilor, lucru neconfirmat încă de IPJ Hunedoara.

Aleşii corupţi ai Hunedoarei. Mircia Muntean, Monica Ridzi şi Ovidiu Hada sunt condamnaţi în dosare ale DNA

Trei politicieni reprezentativi pentru judeţul Hunedoara au primit sentinţe în dosare de corupţie. Ovidiu Hada, fostul primar al Hunedoarei, va executa o pedeapsă de cinci ani de închisoare, Mircia Muntean, fostul primar al Devei, a primit o sentinţă definitivă de patru ani, cu suspendare, iar deputata Monica Iacob Ridzi a fost condamnată la cinci ani de închisoare, sentinţa în cazul ei nefiind definitivă.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite