Cum a eşuat operaţiunea „Hidra” în justiţie: opt ani de procese fără rezultat, în celebrul dosar al mafiei fierului vechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laura Codruţa Kovesi şi Traian Berbeceanu au coordonat acţiunea anti-mafia în 2006. FOTO: zhd.ro
Laura Codruţa Kovesi şi Traian Berbeceanu au coordonat acţiunea anti-mafia în 2006. FOTO: zhd.ro

Procesul celor peste 40 de inculpaţi din dosarul „Hidra” al mafiei fierului vechi din Hunedoara, destructurate de Traian Berbeceanu, a primit un nou termen, iar audierile celor implicaţi în dosar nu s-au încheiat. Dosarul a ajuns la Tribunalul Bistriţa Năsăud în urmă cu aproape opt ani.

Primul mare dosar al „mafiei fierului vechi” din Hunedoara a rămas încă la stadiul judecării pe fond, în instanţa Tribunalului Bistriţa Năsăud, deşi s-au împlinit nouă ani de la marea lovitură dată atunci „fierarilor” de fostul şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, Traian Berbeceanu. De asemenea, aproape opt ani au trecut de la începerea procesului, pe fond.

„Instanţa a amână cauza pentru continuarea cercetărilor judecătoreşti prin audierea martorilor”,a  informat Tribunalul Bistriţa Năsăud, după termenul de judecată de vineri. În luna mai va fi reluat procesul, cu noi audieri.

Operaţiunea „Hidra”, prin care a fost destructurată mafiia fierului vechi din Hunedoara, a fost coordonată în vara anului 2006 de Traian Berbeceanu şi Laura Codruţa Kovesi. Atunci peste 40 de hunedoreni au fost reţinuţi în dosarul reţelelor de infractori care s-au îmbogăţit de pe urma furturilor din Combinatul Siderurgic Hunedoara.

În urma succesului anchetei, comisarul Traian Berbeceanu a devenit comisar-şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, iar procurorul şef delegat de la DIICOT – Sibiu, Laura Codruţa Kövesi, a fost numit procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.

Dosarul, compus din aproape 100 de volume, a ajuns în instanţă, însă până în prezent nu a fost soluţionat de magistraţi.

Hoţii, îmbogăţiţi de pe urma combinatului
În mai puţin de un an de la data trimiterii după gratii a membrilor „mafiei fierului vechi”, dosarul a ajuns pe rolul Tribunalului Hunedoara, iar în toamna anului 2007, procesul a fost strămutat la Tribunalul Bistriţa Năsăud. Între timp, toţi cei peste 40 de inculpaţi au fost eliberaţi din arest.

Acuzaţiile atunci de procurori au fost numeroase: mafia fierului vechi din Hunedoara, din care făceau parte şi patronii unor centre de colectare şi angajaţii lor, ar fi produs prejudicii de peste 12,5 milioane de lei, prin delapidare, spălare de bani şi evaziune fiscală. Lor li s-au adăugat pagubele de milioane de lei provocate de bandele de hoţi, care acţionau organizat, în cârdăşie cu administratorii centrelor de fier vechi răsărite în jurul combinatului. Agenţii de pază ai uzinelor puse pe butuci se plângeau atunci că nu pot face faţă invaziei de hoţi, care cărau cu spatele, căruţa şi chiar şi cu camionul componentele metalice din combinat, spre centrele de colectare. Au fost cazuri în care angajaţii firmelor de pază erau bătuţi cu sălbăticie de găştile de hoţi, chiar pe teritoriul pe care îşi desfăşurau activitatea. În alte situaţii, însă, agenţii de pază erau cei care le facilitau accesul hoţilor în combinat. Fierul furat în flux continuu de pe platforma industrială, întinsă pe aproape 200 de hectare, era vândut centrelor de colectare.

În 2005 – 2006, peste 40 de centre de preluare a fierului vechi funcţionau în Hunedoara, cele mai multe în imediata vecinătate a combinatului. În urma acestor afaceri, câteva zeci de localnici s-au îmbogăţit rapid şi ilegal. În prezent, mulţi dintre „actorii” acestui dosar cu prejudiciu imens se află în închisoare, find condamnaţi în alte cauze. Alţii au plecat în Occident. Unii dintre administratorii fostelor centre de colectare a fierului vechi şi-au continuat afacerile şi chiar au prosperat, dar sunt anchetaţi sau judecaţi în alte dosare de evaziune fiscală şi spălare de bani. În municipiul Hunedoara, combinatul siderurgic în care în urmă cu două decenii lucrau aproape 20.000 de oameni mai are circa 700 de angajaţi.


Vă recomandăm şi

FOTO Lista „Comisarului Cattani”: cine sunt „băieţii răi” care au depus mărturie împotriva lui Traian Berbeceanu

EXCLUSIV VIDEO Soţia „Comisarului Cattani” despre ziua arestării: „I-am spus copilului că Traian e în străinătate”

FOTO Duşmanii lui Traian Berbeceanu. Cine sunt cei pe care şeful de la Crimă Organizată îi acuză că i-au vrut capul

VIDEO Traian Berbeceanu a fost reţinut. Ce mesaje îi transmit hunedorenii „justiţiarului” de la BCCO

FOTO Traian Berbeceanu şi Codruţa Kovesi, în prima lovitură dată jefuitorilor combinatului. Povestea mafiei fierului, salvată de amorţeala justiţiei

FOTO VIDEO Traian Berbeceanu a fost ridicat de mascaţi. Declaraţie şocantă a şefului BCCO Alba despre dosarul său


 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite