Controversele microhidrocentralei de pe Râul Alb: Garda de Mediu a anchetat modul în care au fost emise avizele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul MHC-ului de pe Râul Alb a dat naştere unoc controverse. FOTO: Daniel Guţă. ARHIVĂ.
Proiectul MHC-ului de pe Râul Alb a dat naştere unoc controverse. FOTO: Daniel Guţă. ARHIVĂ.

Comisariatul Judeţean Hunedoara al Gărzii Naţionale de Mediu a cercetat modul în care a decurs proiectul construcţiei microhidrocentralei de pe Râul Alb, contestată de mai multe organizaţii ecologiste. Asociaţia Efectul Fluture a depus o petiţie în care a solicitat controlul efectuat de Garda de Mediu şi susţine că au fost descoperite numeroase neregului. Autorităţile precizează însă că nu au dat nicio sancţiune.

Primele concluzii ale anchetei derulate de Comisariatul Judeţean Hunedoara al Gărzii Naţionale de Mediu, cu privire la construcţia microhidrocentralei de pe Râul Alb şi a unei păstrăvării în aceeaşi zonă au fost publicate. Controlul a avut loc la solicitarea mai multor organizaţii neguvernamentale, printre care Asociaţia Efectul Fluture, cea care a depus o petiţie în care a solicitat lămurirea aspectelor ce ţin de legalitatea proiectului.

Proiect contestat de ecologişti

“Controlul pe teren efectuat în urma petiţiei a condus la concluzii deosebit de grave. În decembrie 2014, ca urmare a sesizării înaintate de biologul Călin Dejeu, un control similar al aceleiaşi instituţii trecea cu vederea infracţiuni precum schimbarea destinaţiei terenurilor, perturbarea speciilor pentru care arealul a fost declarat sit Natura 2000, prezentarea de concluzii şi informaţii false în studiul de impact şi alte încălcări grave ale legislaţiei de mediu. Deciziile luate în urma acestui control recent sunt total diferite faţă de atitudinea evidentă de ignorare a neregulilor semnalate în iarna anului trecut şi oferă premise serioase pentru stoparea definitivă a distrugerii văii Râului Alb”, a informat Călin Dejeu, reprezentantul organizaţiei.

Asociaţia Efectul Fluture a precizat că, deşi încă nu s-au luat măsuri în teren, “controlul a scos la suprafaţă alte ilegalităţi, precum proiectul de păstrăvărie amplasat în albia majoră a râului, dar şi exploatările forestiere ilegale din situl Natura 2000 Strei-Haţeg şi implicit, din zona specială de conservare a parcului natural”.

Instanţa decide legalitatea avizelor

Bogdan Sever, comisarul şef al Gărzii de Mediu Hunedoara, a infirmat interpretările date de ecologişti adresei trimise. „În urma controalelor efectuate de angajaţii instituţiei nu au fost constatate nereguli care să ducă la amendarea societăţii ce intenţionează să construiască microhidrocentrala de pe Râul Alb”, a declarat comisarul şef Bogdan Sever. S-a constatat, potrivit informării publicate de Garda de Mediu Hunedoara, faptul că administraţia Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului a aprobat demararea, în condiţiile legii, a procedurilor ce vizează suspendarea avizului emis privind realizarea microhidrocentralei. Deocamdată, există două dosare pe rolul Tribunalului Hunedoara, în care organizaţiile de mediu solcită suspendarea şi anularea avizelor necesare demarării proiectului „Construire şi Exploatare Microhidrocentrale pe Râul Alb”, avize date în anul 2013. Procesele au primit un nou termen de soluţionare în toamna acestui an.

“Îmi pare rău că aceste solicitări legate de obţinerea de către constructor a avizelor pentru proiectul de pe Râul Alb nu s-au făcut în 2013, în termenul în care puteau fi depuse la noi, pentru a putea fi analizate şi pentru APM să poată lua atunci măsuri dacă se impuneau”, a afirmat Georgeta Barabaş, directorul executiv al APM Hunedoara.

Proiect cu scandal
Lucrările de amenajare hidroenergetică a Râului Alb, din Retezat, au demarat în această primăvară, iar potrivit Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara au avizele necesare. Sunt contestate însă de activiştii de mediu, care susţin că starea ecologică a Râului Alb va scădea. „Valea Râului Alb constituie o „perlă ascunsă” din patrimoniul natural al ţării, fiind o zonă conservată până acum aproape perfect din punct de vedere geomorfologic şi hidromorfologic. De la izvoarele, de la peste 2000 metri, până la aproximativ 780 m altitudine nu există niciun drum de acces, iar pe cursul de apă nu sunt balastiere sau regularizări şi nici măcar nu s-a făcut plutărit în trecut. Valea este importantă şi din punct de vedere ştiinţific şi ar trebui conservată ca etalon. Pe unde se construiesc microhidrocentrale, apa cristalină a râurilor şi pârâurilor de munte devine un amestec de noroi şi piatră, în care orice formă de viaţă dispare”, susţin activiştii de mediu. În 24 mai, în urma unui scandal izbucnit între un grup de ecologişti şi constructorii microhidrocentralei de pe Râul Alb, omul de afaceri Mihalache Bocea, beneficiarul investiţiei, a fost călcat cu maşina de un activist, iar în urma incidentului, a rămas paralizat de la gât în jos. „În prezent, tatăl meu se află în stare foarte gravă, la o clinică din Viena, fiind conectat la aparate şi intubat”, a relatat fiul acestuia, Adrian Bocea.


Vă recomandăm şi:

VIDEO Război total în Munţii Retezat între un afacerist şi activiştii de mediu: investitorul a fost călcat cu maşina, trei oameni au ajuns în spital

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara au demarat ancheta, pentru tentativă de omor, în cazul incidentelor petrecute duminică la poalele Retezatului, pe terenul unde va fi construită o microhidrocentrală. Scandalul s-a soldat cu trei răniţi, iar unul dintre ei, omul peste care Alin Andrioni a dat cu maşina, este în stare gravă.

Scene şocante în Retezat: un activist de mediu a dat cu maşina peste afaceristul care construieşte o microhidrocentrală

Mai mulţi activişti de mediu şi un om de afaceri din Deva care va construi o microhidrocentrală în Retezat, pe Râul Alb, au fost implicaţi astăzi într-un scandal imens. În urma altercaţiei, unul dintre activiştii de mediu a dat cu maşina peste devean. Autorul agresiunii este Alin Andrioni, cel care în urmă cu o săptămână fusese ameninţat cu furca de un primar hunedorean. De asemenea, şi un activist de mediu a fost rănit în incident.

Pădurile Hunedoarei, defrişate ilegal. Peste 130 de transporturi fără avize au fost descoperite prin „Radarul Pădurilor”

Hunedoara se numără printre primele cinci judeţe din ţară în ce priveşte transporturile ilegale de lemne depistate prin „Radarul pădurilor”. În Hunedoara afacerile cu lemne prosperă, iar ariile protejate nu scapă de avântul tăietorilor de păduri.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite