Cetatea Orăştiei, locul celor două biserici „gemene” şi al rotondei medievale, intră în şantier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cetatea medievală Orăştie. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Cetatea medievală Orăştie. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Cetatea medievală a Orăştiei intră în şantier. Monumentul istoric din secolul al XI-lea va fi reabilitat, cu ajutorul unei finanţări europene.

Joi, Primăria Orăştie a anunţat că a predat amplasamentul constructorilor care vor lucra la restaurarea Cetăţii Orăştiei.

Restauratorii incintelor 2 şi 3 ale Cetăţii Devei au depus singura ofertă pentru refacerea palatului medieval

Misterul neelucidat de pe fundul Lacului Cinciş. Aici s-ar fi aflat mormântul mamei lui Ioan de Hunedoara

De la Ioan la Iancu de Hunedoara. Enigmele celui mai faimos erou din Transilvania medievală

Investiţia, estimată la 22,5 milioane de lei, va fi realizată cu fonduri europene. O asociere de firme, condusă de SC Elis Pavaje, se va ocupa de reabilitarea monumentului istoric, având termen de finalizare a lucrărilor de 16 luni.

Cetatea Orăştiei datează din secolul al XII-lea, potrivit istoricilor şi a fost construită pe amplasamentului unei alte cetăţi, de pământ, înconjurată de mlaştini, care a fost datată în secolele X - XI. Cetatea ar fi fost, iniţial, reşedinţa unor greavi (lideri ai comunităţii săseşti), pentru ca apoi să fie preluată de comunitate şi dezvoltată în următoarele două secole.

În incinta ei se află două biserici asemănătoare şi ruinele unei rotonde medievale.


Ruinele Rotondei. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

cetatea medievala orastie foto daniel guta


Rotonda a fost ridicată în urmă cu aproape 1.000 de ani din patră şi mortar şi este una dintre cele mai vechi capele medievale din ţară. A fost cercetată de arheologi la începutul anilor 1990, iar în prezent vizitatorii pot vedea fundaţia şi o parte din zidurile aşezării care a servit nobililor de la începutul mileniului trecut.

Actuala biserică reformată din cetate datează din secolul al XIII-lea, fiind la origine biserică romano-catolică. Ioan de Hunedoara ar fi dispus ridicarea unui turn de peste 50 de metri bisericii, de unde putea fi supravegheată Valea Mureşului şi ţinuturile de la vest, spre Munţii Retezat. Turnul s-a prăbuşit în urma unui cutremur, în anul 1838, iar din materialul rezultat în urma prăbuşirii au fost construite două turnuri, unul de peste 20 de metri, pentru biserica reformată şi altul, de aceeaşi înălţime a fost adăugat bisericii învecinate, de cult evanghelic.


Cele două biserici. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Biserica evanghelică luterană a fost construită la începutul anilor 1820, iar turnul ei a fost ridicat două decenii mai târziu. În interiorul ei se află o orgă construită în preajma anului 1900 încă funcţională, iar turiştii care doresc să admire panorama oraşului o pot face urcând în turnul vechii biserici.

cetatea medievala orastie foto daniel guta

Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Peştera Cioclovina, sanctuarul antic plin de mistere care a ascuns o comoară nepreţuită

Misterul unui craniu de acum 33.000 de ani, descoperit într-un sat din Hunedoara, în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, desluşit

Piaţa înfloritoare a aurului dacic. Cum au fost traficaţi Kosonii din Sarmizegetusa Regia online, în lumea largă

Asaltul asupra Sarmizegetusei Regia. Ce au adus 20 de ani de anchete în dosarele aurului dacic furat

Cât valorează, de fapt, aurul din Sarmizegetusa Regia, scuturile de paradă şi bijuteriile dacilor, cele mai importante obiecte antice recuperate în ultimii ani



 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite