Cetatea Devei va rămâne în şantier până la finalul anului, din cauza lucrărilor suplimentare. Primarul Devei dă vina pe cei care au întocmit proiectul UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrările de pe cetatea Devei vor mai dura câteva luni. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Lucrările de pe cetatea Devei vor mai dura câteva luni. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Proiectul de restaurare a incintelor exterioare ale Cetăţii Devei va fi încheiat cu întârziere. Motivul, susţin reprezentanţii primăriei, a fost nevoia efectuării unor lucrări suplimentare, care nu au fost incluse în proiectul de nouă milioane de euro, finanţat de UE, care a demarat în urmă cu doi ani.

Turiştii care doresc să viziteze cel mai important monument istoric din Deva o pot face doar cu telecabina. Accesul pe drum va rămâne oprit nu doar până în luna august, ci peste acest termen, din cauza prelungirii termenului de finalizare al proiectului.

Cetatea Devei va rămâne în şantier până spre sfârşitul acestui an şi nu doar până în vară, aşa cum preconizau la începutul lui 2015 reprezentanţii administraţiei locale din Deva. Totuşi, va putea fi vizitată, dar turiştii pot ajunge în ea numai cu telecabina.

Termenul de finalizare al lucrărilor în cadrul proiectului de restaurare a incintelor II şi III din situl Dealul Cetăţii va fi prelungit. „Au fost necesare lucrări suplimentare, cum sunt la reţeaua de apă şi canalizare şi construirea unui pod de acces între incintele II şi III. Aceste lucrări necesare nu au fost incluse în proiectul de reabilitare al celor două incinte, astfel că trebuie realizate din fonduri de la bugetul local”, a precizat primarul Devei, Petru Mărginean.

Proiectul de reabilitare a zonei cetăţii Devei (incintele II şi III) a fost estimat la valoarea de 38 de milioane de lei, din care contribuţia Uniunii Europene este de 22 de milioane de lei, cea a Guvernului României  de 3,3 milioane de lei, iar administraţia locală contribuie cu 13 milioane de lei. Municipalitatea este beneficiarul lucrărilor de restaurare a monumentului istoric, începute în luna mai a anului 2013. Autorităţile estimează că după ce monumentul va reintra în circuitul turistic numărul vizitatorilor care ajung pe cetate va creşte semnificativ.

Un nou proiect, în completarea celui vechi

Petru Mărginean a adăugat că administraţia locală va depune la Agenţia de Dezvoltare Regională Vest un proiect pentru reabilitarea incintei I a monumentului istoric, iar dacă acesta va primi finanţare, cetatea va intra din nou în şantier, de anul viitor. Este nevoie de acest proiect pentru a completa lipsurile din planurile anterioare de restaurare a cetăţii, a afirmat primarul Devei.

Cetatea Devei este unul dintre monumente istorice reprezentative din judeţul Hunedoara. Fortăreaţa ridicată pe un deal vulcanic, locuit încă din Epoca Fierului, datează din secolul al treisprezecelea, iar în secolul al XV-lea a aparţinut Huniazilor. Cetatea s-a dezvoltat treptat şi a devenit o aşezare strategică aTransilvaniei secolelor trecute. Soarta monumentului a fost pecetluită în anul 1849, în urma unei explozii puternice la depozitul de muniţii, care a dus la distrugerea ei. De doi ani, monumentul istoric este cuprins într-un amplu proiect de restaurare.


Vă recomandăm şi:

Patimile din Castelul Corvinilor: domniţe ucise cu piroane bătute în cap, prizonieri torturaţi în catacombe. Cum au scăpat 100 de iobagi din faţa morţii

Castelul Corvinilor impresionează prin legendele sale sumbre. Crimele odioase, atrocităţile şi tortura nu lipsesc din trecutul cetăţii lui Iancu de Hunedoara, un monument unde turiştii pot afla amănunte înfiorătoare despre modul în care erau pedepsite actele de nesupunere faţă de nobili şi de lege.

Cetăţile dacice părăsite au fost promise Consiliului Judeţean Hunedoara. Patru dintre cele cinci situri istorice UNESCO din Hunedoara sunt ale nimănui

Cetăţile dacice Costeşti, Blidaru, Piatra Roşie - Luncani şi Băniţa, situri UNESCO din judeţul Hunedoara, vor trece în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara, a anunţat astăzi senatorul Traian Igaş, reprezentantul Comisiei parlamentare pentru relaţia cu UNESCO, în urma unei vizite la siturile arheologice.

Castelul Pogany este dorit de Consiliul Judeţean Hunedoara. Monumentul a fost scos la vânzare cu 500.000 de euro

Castelul Pogany din Ţara Haţegului a fost pus în vânzare de o casă de licitaţii, iar Consiliul Judeţean Hunedoara a înaintat o solicitare de informaţii suplimentare, fiind interesat privind începerea negocierilor de cumpărare.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite