Cetatea Devei va fi de nerecunoscut. Ce lucrări au loc în palatul medieval şi cum arată noua telecabină VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrări la Cetatea Devei. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Lucrări la Cetatea Devei. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Cetatea Devei a intrat în şantier. Au loc lucrări în palatului medieval şi la telecabina  a monumentului istoric.

Două şantiere au fost deschise în Cetatea Devei. Au loc lucrări la „Palatul princiar” (Incinta I) a aşezării medievale şi la noua telecabină.

GALERIE FOTO CU CETATEA DEVEI

VIDEO CU CETATEA DEVEI

Zidurile palatului medieval din Cetatea Devei sunt acoperite în aceste zile cu schele, în pregătirea lucrărilor de refuncţionalizare a Incintei I.

Cum arăta Cetatea Devei în Evul Mediu. Surprizele din parcul tematic al clădirilor emblematice din Ardeal VIDEO

Cum pot turiştii să viziteze gratuit Cetatea Devei. Mulţi nu ştiu şi stau la cozi pentru a plăti bilete VIDEO

Mărirea şi declinul Cetăţii Devei. Cum s-a degradat accelerat aşezarea medievală în numai cinci ani FOTO VIDEO

Investiţia în valoare de 16,6 milioane de lei, finanţată cu fonduri europene, vizează reabilitarea monumentelor turnul porţii, curtea mică, magazia de arme, palatul princiar, pivniţele, corpul de gardă, arestul, temniţa şi a versantului cu stânci dislocate în urma exploziei din 1849. Se va interveni pe o suprafaţă de peste 2.000 de metri pătraţi. Potrivit proiectului, zidurile vor fi consolidate, turnurile vor fi reabilitate, planşeele intermediare şi şarpanta din lemn vor fi refăcute, uşile şi ferestrele vor fi închise cu tâmplărie din lemn. Zona va fi branşată la reţeaua de apă şi canalizare, va fi iluminată arhitectural şi dotată cu sisteme de supraveghere video. Termenul de realizare a investiţiei este de doi ani. 


Cetatea Devei. VIDEO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL


Celelalte două incinte, exterioare, ale Cetăţii Devei au fost reabilitate în perioada 2013 – 2016, printr-un alt proiect finanţat de UE, estimat la nouă milioane de euro.


Telecabina nouă a Cetăţii Devei. Deocamdată este în probe. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Al doilea şantier deschis în Cetatea Devei vizează modernizarea ascensorului de pe Dealul Cetăţii şi a staţiilor acestuia. O nouă telecabină, cu o capacitate de peste 30 de persoane, a fost adusă şi montată la începutul acestui an, în locul vechiului lift, inaugurat în 2003. Investiţia finanţată din bugetul local se ridică la 15,3 milioane de lei, iar lucrările vor trebui finalizate în acest an.

cetatea devei in santier ianuarie 2022 foto daniel guta adevarul


Schelele de pe Incinta I. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
 

cetatea devei in santier ianuarie 2022 foto daniel guta adevarul

Cetatea de-a lungul secolelor

Cetatea Devei a fost în trecut una dintre aşezările militare strategice ale Transilvaniei. Fortăreaţa ridicată pe un deal al munţilor Poiana Ruscăi datează din secolul al XIII-lea, iar în istoria ei a fost considerată unul din locurile de necucerit. Potrivit istoricilor, cetatea regală a Devei care cuprindea un domeniu întins a intrat în 1444 în posesia lui Ioan de Hunedoara, voievodul Transilvaniei.


Incinta I. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

cetatea devei in santier ianuarie 2022 foto daniel guta adevarul

Alături de ea au fost preluate şi 56 de sate, precum şi minele de aur din Munţii Apuseni, care aparţineau domeniului cetăţii. Conform documentelor din secolele trecute, Cetatea Devei era compusă din trei incinte succesive, legate în spirală. Prima şi cea de-a doua incintă aveau forme ovoidale, iar cea de-a treia era reprezentată de un traseu semicircular. Pe latura sudică exista un palat datând, potrivit istoricilor, din secolul XIII, iar pe latura nordică o altă clădire supraetajată.


Staţia telecabinei. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

În 1579, în cetatea Devei a fost întemniţat episcopul Francisc Dávid (1520 – 1579), predicatorul protestant şi episcopul întemeietor al Bisericii Unitariene din Transilvania. David Francisc a murit la Deva în acelaşi an, în închisoarea în care fusese întemniţat pentru erezie. În vremea răscoalei din 1784, condusă de Horea, Cloşca şi Crişan, cetatea a fost loc de refugiu pentru nobilime. Cetatea Devei a fost distrusă de în urma unei explozii petrecute în 13 august 1849, în depozitul de muniţii. În explozie au pierit soldaţii din garnizoana cetăţii.

cetatea devei in santier ianuarie 2022 foto daniel guta adevarul

Vă recomandăm să citiţi şi:

Tunelul secret de la Castelul Corvinilor care nu a fost descoperit vreodată: cât adevăr conţine controversata legendă

Tenebrele războiului mondial. Buncărul uriaş săpat în secret, sub Cetatea Devei, are o intrare ascunsă VIDEO

VIDEO Secretele labirintului subteran din centrul Hunedoarei. Locul interzis din spatele uşilor blindate

Descoperire uimitoare lângă o fostă bază militară antiaeriană. Rachetă prăbuşită, rămasă îngropată VIDEO

Secretele bazei militare interzise din munţii Hunedoarei - scutul antiaerian care apăra ţara de americani cu rachete sovietice în Războiul Rece 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite