Cele mai amuzante nume de localităţi din România: cum s-au redenumit Dosu, Găureni, Lingina şi Găuricea din judeţul Hunedoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai amuzante nume de localităţi din România. Peste 20 de sate din judeţul Hunedoara şi-au schimbat numele în urmă cu jumătate de secol, pe motiv că vechile lor denumiri erau considerate „nepotrivite” de regimul comunist. Printre acestea se aflau Strâmba, Găureni sau Porcurea. Alte sate din judeţ au păstrat însă denumiri ce pot fi considerate cel puţin amuzante.

În 18 decembrie 1964, Consiliul de Stat al Republicii Populare Române a decretat ca de la 1 ianuarie 1965, sute de localităţi din ţară să fie redenumite. Printre acestea se numărau zeci de sate din raionul Hunedoarei, care la acea vreme înregistra şi zona oraşelor Alba Iulia şi Sebeş. Satele cu nume considerate nepotrivite primeau denumiri noi, care trebuiau să corespundă realităţilor socio – economice ale României comuniste, condusă de Gheorghe Ghiorghiu Dej.

Cele mai amuzante nume de localităţi din România: judeţul Hunedoara

Printre satele cu nume rezonante din raionul Hunedoarei, care au primit alte denumiri se aflau Dosu (redenumit Merişorul), Buha (redenumit Vălenii), Strâmba (redenumit Livada), Găureni (redenumit Brazii), Găuricea (redenumit Livezile), Vaideii de munte (redenumit Rîul Mic), Strigoanea (redenumit Bujorul), Bagara (redenumit Valea Poenii), Cioara (redenumit Săliştea), Ciungi (redenumit Fântânele), Porcurea (redenumit Vălişoara), Cacoviţa (redenumit Marga, în prezent în Sebeş), Găunoasa (redenumit Dumbrava), Lingina (redenumit Izvoarele), Păroasa (redenumit Dealul Mic), Valea Dosului (redenumit Izvorul Ampoiului, în prezent în judeţul Alba), Găureni (redenumit Vălenii, judeţul Alba), Jidoviona (redenumit Poeniţa, judeţul Alba), Făgădăele Gâlzii (redenumit Găldişoara, actual în judeţul Alba) şi Dealul Găurenilor (astăzi Poiana Ursului).

În prezent, din cele peste 500 de sate şi cătune din judeţul Hunedoara, unele au păstrat denumiri ce pot fi considerate amuzante: Abucea, Barbura, Basarabasa, Boia Bârzii, Căoi, Caraci, Cârjiţi, Ciula Mare, Ciula Mică, Ciumiţa, Gialacuta, Ociu, Sulighete, Techereu, Uibăreşti, Unciuc.


Vă recomandăm şi:

Petru Suciu, învăţătorul care ţine în viaţă o şcoală din creierii Munţilor Şureanu

O şcoală primară din satul Federi, aflat în Munţii Şureanu, supravieţuieşte datorită unui învăţător dedicat meseriei sale. De peste un deceniu Petru Suciu îi învaţă carte pe copiii din sat, într-un loc în care alţi dascăli au rezistat doar câteva luni. Petru îşi împarte fiecare săptămână între zilele petrecute în Federi, la şcoală, şi weekendul în care revine la Deva, pentru a sta cu familia.

VIDEO Valea Plângerii. Crăciunul trist al ultimilor cinci oameni din Gialacuta

Doar cinci oameni mai pot fi văzuţi într-unul din cele mai năpăstuite cătunuri ale Hunedoarei. În Gialacuta, satul în care biserica veche de trei secole s-a mistuit sub privirile bătrânilor, sărbătorile de iarnă sunt aşteptate fără speranţă.

FOTO Vadu Dobrii, tărâmul uitat al pădurenilor. Viaţa în satul care a avut mină de fier şi rachete antiaeriene

Vadu Dobrii, în trecut unul dintre cele mai prospere sate din Ţinutul Pădurenilor, a devenit un loc aproape inaccesibil din cauza drumurilor impracticabile care îl leagă de localităţile învecinate. Izolarea satului a făcut ca numărul localnicilor să scadă treptat. Mai puţin de zece familii mai trăiesc aici.

VIDEO Agonia Barburei, satul foştilor căutători de aur din Munţii Metaliferi

Doar 120 de oameni mai trăiesc în casele satului hunedorean Barbura, înfiinţat în urmă cu două secole în Munţii Metaliferi, în apropierea zăcămintelor de aur şi cupru. Cele două mine din sat au fost închise, iar localnicii se plâng de dezastrul ecologic şi social care a urmat mineritului.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite