Ce spun sătenii căzuţi sub „blestemul” aurului dacic: „Lumea este învrăjbită, au dat declaraţii unii împotriva altora”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Satele de la poalele cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei au ajuns printre cele mai înstărite localităţi ale Hunedoarei, dar problemele nu i-au ocolit pe localnici, mulţi dintre ei fiind cercetaţi în repetate rânduri pentru infracţiuni legate de furtului artefactelor preţioase.

În Grădiştea de Munte şi Costeşti, două sate învecinate aflate la poalele Sarmizegetusei Regia au fost construite numeroase vile, case de vacanţă şi pensiuni, iar alte astfel de imobile sunt în construcţie. De peste 20 de ani, frecvent, procurorii şi poliţiştii au descins aici la domicilile unor localnici, suspectaţi de infracţiuni contra patrimoniului. Nu au scăpat de anchete nici poliţiştii din zonă, acuzaţi că au protejat grupările infracţionale.

La mijlocul săptămânii trecute, la cea mai recentă acţiune a procurorilor, 15 persoane, majoritatea localnici, printre care şi poliţişti din zonă, au fost ridicate şi aduse la audieri, fiind suspectate de implicarea în afaceri cu artefacte descoperite ilegal în siturile fostelor cetăţi dacice. Alţi localnici au fost cercetaţi de-a lungul timpului pentru implicarea în acţiuni de braconaj. Printre cei mai adesea vizaţi s-a aflat Adrian Stoicoi, un „fost” căutător de comori care deţine o cabană în Grădiştea de Munte, o casă în satul Ocolişu Mic şi apartamente în Orăştie.

Anchetat de mai multe ori, a negat acuzaţiile
Ultimele percheziţii la locuinţele lui Stoicoi au avut loc în luna mai a anului trecut, acesta fiind acuzat că a tranzacţionat ilegal monede dacice Koson de aur şi trei statuete antice din bronz, ale unor zeităţi. De asemenea, procurorii susţin că a ascuns 138 de galbeni Koson, într-o vizuină de vulpe, din vecinătatea casei sale, pe care în 2014 le-au găsit trei copii. „Locuiesc aici, la poalele Sarmizegetusei Regia, şi astfel am ajuns în această poveste a dosarelor comorilor dacice. Percheziţiile de anul trecut <<au fost comandate>>. Ei au căutat probe împotriva mea şi obiecte de patrimoniu, pe care nu le găsesc de ani de zile. Sunt acuzaţii false ale unor specialişti de prin ministere şi unei găşti de infractori. Se cheltuie o grămadă de bani pentru recuperarea bunurilor de patrimoniu ale statului, pe care le pun în spatele unor oameni”, susţine Adrian Stoicoi. Fost condamnat într-un dosar al comorilor dacice, dar achitat pentru implicarea în traficarea altor tezaure, după ce pe fond, fusese condamnat la opt ani de închisoare şi la plata unor despăgubiri de peste 2,5 milioane de euro, Adrian Stoicoi a făcut, la rândul lui, numeroase plângeri împotriva autorităţilor care i-au instrumentat cazul.

image

Mărturie sub anonimat
O altă localnică, vizată de anchetele din ultimii ani ale procurorilor privind traficul de comori dacice a acceptat să povestească despre situaţia ei, doar sub protecţia anonimatului. „Mi-este teamă să vorbesc, pentru a nu-mi complica situaţia, însă mă doare în acelaşi timp ce mi s-a întâmplat în ultimul deceniu în care am tot fost anchetată. Am fost acuzată de furtul unor comori, de care nu sunt vinovată. Am cheltuit 10.000 de euro din creditele de nevoi personale luate de la bănci, doar cu avocaţii. La anchete mi s-a spus <<ce mâini valoroase ai şi cum au ţinut ele brăţările dacice>>, când eu nu le văzusem decât la televizor. Mi s-a spus că o să fiu trimisă în judecată şi Dumnezeu cu mila. Lumea este învrăjbită, au dat declaraţii sub acoperire unii împotriva altora, să scape ei, dar sper că într-un final vor plăti cei cu adevărat vinovaţi, cei care au vile şi blocuri din traficul de comori, nu cei amărâţi”, spune femeia. Localnica a mai relatat că a lucrat la o exploatare din zonă, astfel că a văzut deseori maşini ale braconierilor care se îndreptau spre Sarmizegetusa Regia, noaptea. I-a fost frică însă de ei, adaugă femeia.

image

Nu au vrut să se atingă de artefact
Teama i-a cuprins, zilele trecute, şi pe funcţionaraii de la Primăria Orăştioara de Sus, comuna de care aparţin satele Grădiştea de Munte şi Costeşti. Un localnic din Costeşti a descoperit, joi, la o zi după ce au avut loc ultimele percheziţii în comună un vas metalic din bronz, vechi de două milenii. Bărbatul, care efectua lucrări de defrişare în zona drumului de acces către cetatea Costeşti, a găsit artefactul antic preşios, ascuns sub un pod, după ce fusese împachetat într-o pungă din  plastic. A predat obiectul la primărie, însă funcţionarii nu au vrut să se atingă de el. Viceprimarul Ioan Filipesc a luat vasul şi l-a aruncat în tomberon. „Poliţiştii au reuşit recuperarea vasului în cauză, care, la o primă evaluare, este o piesă unicat ce datează din perioada greco-romană, fiind utilizat în mediul dacic, şi este susceptibil a face parte din Patrimoniul Cultural Naţional”, a informat Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Hunedoara.

image

Potrivit Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, în perioada 1998-2015, cu ajutorul localnicilor, braconierii siturilor arheologice au descoperit în zona cetăţilor dacice şi au exportat ilegal şi vândut pe piaţa antichităţilor tezaure monetare care conţineau mii de monede Koson şi Lysimach din aur şi argint, bijuterii din aur şi alte nenumărate artefacte de patrimoniu.


Vă recomandăm şi:

Aproape 100 de fagi seculari care pun în pericol vestigiile din Sarmizegetusa Regia vor fi tăiaţi şi scoşi din cetate

Aproape 100 de copaci consideraţi riscanţi pentru integritatea monumentelor din Sarmizegetusa Regia vor fi tăiaţi şi extraşi din incinta sitului. În ultimii ani, fagii bătrâni, prăbuşiţi peste zidurile aşezării dacice au provocat distrugeri iremediabile.

Vas antic unicat găsit lângă Cetatea Costeşti. Gestul revoltător al angajaţilor primăriei: au aruncat artefactul la gunoi

O piesă antică unicat a fost recuperată din zona cetăţii dacice Costeşti. Artefactul, împachetat într-o pungă de plastic, a găsit ascuns sub un pod, fiind descoperit de un localnic. Bărbatul l-a predat primăriei, dar viceprimarul l-a aruncat la gunoi, susţin poliţiştii.

Cine sunt „vânătorii de comori” protejaţi de poliţişti. Şeful de post a fost acuzat de patru infracţiuni de luare de mită

Patru presupuşi căutători de comori şi şeful de post din Orăştioara de Sus, Florin Marc, au fost puşi sub învinuire într-un dosar al comorilor dacice furate din siturile arheologice din Munţii Orăştiei. Şeful de post a fost acuzat de patru infracţiuni de luare de mită.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite