Hunedoara: 18 elevi au avut note umflate la bacalaureat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: 18 elevi au avut note umflate  la bacalaureat
Hunedoara: 18 elevi au avut note umflate la bacalaureat

Cadrele didactice şi-au motivat corectura prin faptul că în discuţie se află lucrările de limba şi literatura română.

Diferenţa de punctaj dintre notele acordate de profesorii hunedoreni şi calificativele pe care şcolarii într-adevăr meritau să le obţină a fost descoperită de o comisie a Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI). În urma reevaluării de către reprezentanţii MECI, lucrările a 18 elevi au fost depunctate.

Dacă unele teze au primit note mai mici doar cu câteva zeci de sutimi, altele au pierdut chiar şi peste două puncte. ,,Toate cele 18 lucrări care au fost reevaluate vizează limba şi literatura română. Acestea au fost corectate de 22 de cadre didactice”, a declarat inspectorul şcolar adjunct Ioan Jurchela din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Hunedoara.

Corectură subiectivă

Luaţi la întrebări, cei 22 de dascăli care au acordat note mai mari comparativ cu reprezentanţii MECI şi-au motivat corectura prin faptul că în discuţie se află limba şi literatura română, materie la care subiectele pe care şcolarii le-au avut de rezolvat pot fi interpretate subiectiv.

,,În urma explicaţiilor solicitate de IŞJ Hunedoara, cadrele didactice au evidenţiat faptul că nimeni nu poate garanta drept corectă evaluarea comisiei Ministerului Educaţiei, întrucât poate fi vorba de o posibilă interpretare, diferită, a subiectelor de limba şi literatura română”, a adăugat Ioan Jurchela.  Cinci dintre cei 22 de dascăli aflaţi în această situaţie sunt din Deva. Restul provin de la alte unităţi şcolare din judeţ, printre care Orăştie şi Valea Jiului.

Doi fraţi, o singură notă mărită

Potrivit reprezentanţilor IŞJ Hunedoara, pe perioada desfăşurării examenului de bacalaureat nu au fost sesizate cazuri de dare şi luare de mită sau alte nereguli care să justifice acţiunile celor peste 20 de cadre didactice. Au existat însă situaţii în care fraţi gemeni care au susţinut simultan examenul de absolvire a liceului au obţinut note diferite, însă numai lucrarea unuia dintre fraţi s-a dovedit a fi supraevaluată.

,,Dacă se punea problema ca profesorii corectori să ridice notele la insistenţele părinţilor sau din orice altă cauză incorectă, ar fi făcut acest lucru pentru ambii fraţi, nu doar pentru unul”, a ţinut să mai precizeze Ioan Jurchela.

Cei 22 de profesori hunedoreni care au acordat nejustificat note mari elevilor au primit sancţiuni din partea IŞJ Hunedoara. Pentru fapta lor, dascălii hunedoreni nu mai voie, timp de doi, ani să facă parte din comisiile de examene desfăşurate la nivel naţional. În plus, trebuie să participe la un curs obligatoriu de formare în domeniul evaluării.

Oameni simpli
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara, cei 18 elevi care au primit la bacalaureat note mai mari decât trebuia provin din familii modeste. Părinţii şcolarilor sunt oameni simpli şi nu deţin funcţii cheie în administraţia judeţului.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite