Ce puteţi face la munte în weekend: sezonul de iarnă a fost deschis de primii fulgi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Staţiunile hunedorene pun la dispoziţie peste 5.000 de locuri de cazare pentru turişti
Staţiunile hunedorene pun la dispoziţie peste 5.000 de locuri de cazare pentru turişti

Primii fulgi de nea au căzut peste Straja, iar zăpada a animat staţiunile montane din judeţul Hunedoara. Imediat după ce pârtiile din Straja, Parâng şi Râuşor au fost acoperite cu un strat subţire de zăpadă, turişti au dat năvală în zonele de agrement pentru a se bucura de intrarea „oficială” în iarnă.

Teleschiurile din cele trei staţiuni montane din judeţul Hunedoara nu au fost pornite, iar temperaturile în urcare i-au făcut pe pasionaţii de schi să se mulţumească doar cu aşteptarea unei vremi mai potrivite.

„Sperăm că va ninge cât de curând. Şi chiar dacă acest lucru nu se va întâmpla, de la mijlocul săptămânii viitoare, în cazul în care temperaturile vor permite, turiştii care vin în Straja vor putea schia, pentru că vom pune în funcţiune tunurile de zăpadă achiziţionate anul acesta”, a declarat Alin Părău, administratorul pârtiilor din Staţiunea Straja.

În staţiunile montane din judeţ, preţul unei nopţi de cazare, pentru turiştii care închiriază o cameră cu două paturi este de 100 - 120 de lei, la pensiuni. Totodată, un mic-dejun compus dintr-o porţie de omletă cu şuncă şi caşcaval, ceai şi aperitiv rece costă aproximativ 10 lei.

Vreme bună pe Semenic

Primii trei centimetri de zăpadă din această iarnă de pe Muntele Semenic sunt numai buni de momit turiştii care vor să vadă cum arată omătul din acest an. În plus, vestea bună este că meteorologii anunţă ninsoare şi pentru weekend.

„Pe Muntele Semenic, predominant va ninge, dar nu cred că va fi cazul ca oamenii să îşi ia schiurile cu ei. Cel puţin, nu încă”, spune meteorologul de la Staţia Meteo Reşiţa, Eugen Vladu. Pe Muntele Mic, stratul de zăpadă este discontinuu. Şi în această situaţie, puteţi apela cu încredere pentru un weekend la munte: măcar pentru o bătaie cu zăpadă. Variantele de cazare sunt multiple, iar proprietarii de pensiuni vă aşteaptă cu sufletul la gură. „Noi suntem pregătiţi pentru cei care vor să vină să ne treacă pragul. O cameră cu două paturi, cu mic dejun inclus, costă 150 de lei, cea cu trei locuri 200 de lei, iar un apartament costă 280 de lei”, a declarat Codruţa Cizmaş, proprietarul Vilei Andra.

A căzut prima zăpadă, din acest an, în Parâng. Stratul de zăpadă are 10 centimetri

Senzaţii tari pe Criş
Chiar dacă nu a venit încă zăpada, orădenii pot profita de timpul rece şi ploios făcând excursii în Defileul Crişului. Aici, amatorii de senzaţii tari pot opta pentru o partidă de rafting. „Adrenalina o garantează repezişurile şi stâncile pe care le întâlnim în cale, mai ales în anotimpul rece când apa e mai învolburată”, spune Claudiu Someşan, un împătimit al raftingului.

Preţul pentru o tură de rafting este de 120 de lei pe persoană, indiferent de traseul ales, care poate fi de 15 kilometri sau de 40 de kilometri. Pentru grupuri de copii şi studenţi preţul este de 50 de lei pentru o persoană. Tot în defileu, cei care vor o experienţă inedită pot alege şi zorbul.. În funcţie de poziţia în care practicantul este fixat în bila uriaşă de plastic şi de relieful pe care aceasta alunecă, tumbele făcute în zorb şi senzaţiile tari sunt asigurate. Închirierea unui zorb costă 400 de euro. În ce priveşte preţurile de cazare la cabenele din zonă, acestea sunt 50 de lei şi 90 de pe noapte în timp ce mâncarea pe zi costă aproximativ 60 de lei. (Daniel Guţă, Oana Bejenariu, Andreea Costea)

RECOMANDĂRI:

Pelerinaj la mormântul „Sfântului neîncoronat”

Anul trecut, circa 40.000 de persoane au venit la mormântul lui Arsenie Boca

Mii de credincioşi, din toată ţara, sunt aşteptaţi în acest weekend la Mănăstirea Prislop din judeţul Hunedoara pentru a-i aduce un omagiu părintelui Arsenie Boca supranumit „sfântul neâncoronat al Ardealului” înmormântat aici în urmă cu 21 de ani.

În 28 noiembrie se împlinesc 100 de ani de la naşterea preotului. Peste 160 de jandarmi sunt mobilizaţi la mănăstirea Prislop pentru a asigura liniştea şi ordinea publică în zonă. Cel mai mare inconventient este lipsa locurilor de cazare. Există însă case particulare unde pentru o noapte de cazere tariful este de 50 de lei. Pentru convingerile sale, preotul Arsenie Boca, născut în 1910, a fost arestat, torturat de fosta Securitate şi apoi alungat de la mănăstire în timpul regimului comunist.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite