Piaţa auto, mai tare ca Facebook

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hunedorenii şi-au făcut un obicei din a veni la târgul auto pentru a se întâlni cu prietenii. Deşi preţurile maşinilor second-hand scad de la o săptămână la alta, cumpărătorii sunt interesaţi numai de chilipiruri.

Peste 300 de maşini erau expuse, ieri, spre vânzare în târgul auto de la Bălata. Preţuri pentru toate buzunarele, autoturisme de toate tipurile, mai puţin maşini de lux, şi vânzători dispuşi să negocieze la preţ. Cu toate acestea, puţini dintre cei care au venit la târg se arătau dispuşi să cumpere.

Vânzătorii spun că târgul auto de la Bălata a devenit un loc de promenadă. „Vin aici de aproape doi ani. Am observant că există persoane care vin în fiecare duminică. Le cunosc feţele. Cu toate acestea ei nu vin să cumpere. Stau, se uită, schimbă impresii cu prietenii, mănâncă un mic şi pleacă”, a spus nemulţumit Vasile Iordache, unul dintre vânzători.

Un alt segment de potenţiali cumpărători care vin la târgul de la Bălata este format din persoane care au venit să vadă cum mai merg preţurile sau să dea peste un chilipir. „E a zecea săptămână de când încerc să vând maşina. I-am scăzut preţul de patru ori. De la 2.700 de euro am ajuns la 1.900. Ce să fac, s-o dau gratis?”, a declarat Mircea Malea din Deva.

Tudor a venit cu maşina tocmai de la Brad şi nu a avut succes. „Nu sunt bani. Oamenii vin, se uită şi pleacă. E a treia oară când vin în târg şi nimeni nu mi-a cerut să ridic capota motorului. Mai sunt amatorii de chilipiruri, care îţi arată 2.000 de euro, speculând faptul că e criză. Adică îmi oferă jumătate din preţul cerut de mine. Pai eu în condiţiile astea nu vând” a explicat Tudor.

Discuţiile client - vânzător sunt formale şi de cele mai multe ori sunt provocate de vânzător. „Am venit mai mult să mă uit la preţuri. În plus, e duminică, iar aici vine foartă multă lume. Te mai întâlneşti cu cunoscuţi, mai schimbi o vorbă, trece vremea”, a spus Gabriel Doda.

Nici „Rabla” nu vinde

Angajaţii târgului auto de la Bălata spun că după demarea programului „Rabla” au început să apară şi Dacii vechi aduse la vânzare  „De câteva luni bune  am văzut primele Dacii vechi intrând în târg. Unul dintre proprietari a afişat un preţ de 800 de lei. Asta înseamnă că dacă vine cu ea timp de două luni şi nu reuşeşte să o vândă, cheltuie un sfert din valoarea ei numai pentru plata parcării”, a declarat Gabriel, angajat al târgului auto.

Mircea Valea este nemulţumit de faptul că ofertele de cumpărare pe care le primeşte sunt prea mici. „Maşina este din 1986, este încă în circulaţie, şi o vând celor care vor să se mai folosească de ea. Dar accept şi variante pentru programul Rabla. Am avut ceva oferte, dar nu pot s-o dau la 1.000 de lei. Măcar 1.500”, a spus Valea, din Deva. Târgul auto de la Bălata a devenit în câţiva ani unul dintre cele mai cunoscute târguri de profil din ţară. În medie, circa 500 de maşini sunt expuse, săptămânal, spre vânzare.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite