A furat din biserică, după care a profanat-o

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un tânăr din Deva a fost arestat preventiv după ce a spart un lăcaş de cult. Un bărbat a furat banii din cutia milei şi icoanele, după care şi-a făcut nevoile pe pereţii interiori ai bisericii.

Judecătorii au admis, ieri, propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile pe numele lui  Marian Neta, în vârstă de 34 de ani, din Deva, care a fost reţinut la scurt timp după ce a vandalizat biserica ortodoxă „Sfântul Vasile“ din oraş. Potrivit poliţiştilor, deveanul a furat obiecte de cult în valoare de 3.000 de lei, dar şi suma de 26 de lei din cutia milei. Înainte de a pleca din biserica în care a intrat, după ce a spart o fereastră, tânărul şi-a făcut nevoile în lăcaş.

Gesturi inexplicabile

Mai mult, potrivit anchetatorilor, acesta a aruncat cu propriile dejecţii prin biserică împroşcând pereţii şi icoanele. Un gen de profanare cu care nimeni din echipa de anchetă nu s-a mai întâlnit până acum. „Poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale Deva l-au identificat în mai puţin de 24 de ore de la primirea sesizării pe prezumtivul autor al furtului în persoana lui Marian Neta, cu antecedente penale, iar bunurile sustrase au fost găsite lângă gardul cimitirului, unde au fost abandonate de suspect”, a declarat Bogdan Niţu, ofiţer relaţii presă în cadrul IPJ Hunedoara.

Prinderea hoţului-profanator într-un timp foarte scurt a fost posibilă şi pentru că bărbatul este un client vechi al furturilor din biserici. „În urmă cu mai puţin de un an, el a fost prins în timp ce încerca să pătrundă prin efracţie, pe timp de noapte, într-o altă biserică ortodoxă din municipiul Deva, cu intenţia de a sustrage bunuri”, a precizat Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara.

Magnet pentru hoţi

Lăcaşul de cult din municipiul Deva a mai fost ţinta unei spargeri în urmă cu aproximativ un an. Jaful a fost descoperit de crâsnicul bisericii, Octavian Băneasă. „Nu mi-a venit să cred când am deschis biserica şi am văzut dezordinea din interior. Lipseau două sfeşnice, o Evanghelie, microfoanele şi banii din cutia milei, respectiv cei proveniţi din vânzarea lumânărilor”, a declarat Băneasă la momentul furtului.

Echipa de criminalişti sosită la faţa locului a descoperit că hoţul a intrat în biserică printr-un geam destul de îngust şi a luat banii pe care i-au găsit, dar şi câteva obiecte de cult. În timp ce efectuau analize la faţa locului, poliţiştii au primit un telefon de la o persoană care anunţa că a găsit sfeşnicele, în cimitirul bisericii, înfăşurate într-un prosop. Şi atunci hoţul s-a dovedit a fi o persoană cu antecedente penale, care frecventa biserica.

Evanghelia care a scăpat miraculos de incendiu

În data de 7 martie 2010, biserica „Sfântul Vasile“ din Deva a fost grav afectată de un incendiu (foto), pagubele fiind de ordinul sutelor de mii de lei. Cartea Evangheliei, aflată în zona incendiată, a scăpat de flăcări, fiind recuperată de preotul paroh. Faptul că flăcările nu au reuşit să mistuie cartea sfântă, în condiţiile în care alte obiecte de cult religios aflate în apropierea Evangheliei au ars, a fost considerat un miracol de către mulţi dintre credincioşi. „La biserică s-a lucrat 15 ani, iar pictura s-a făcut în şase ani. Abia în 2004 a fost sfinţită. Într-o oră s-a distrus totul”, declara atunci părintele Lucian Popa.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite