Autostrada care dezgroapă istoria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 120 de morminte din toate epocile au fost descoperite de arheologi pe şantierul tronsonului de autostradă Deva - Orăştie. Tronsonul Turdaş - Orăştie trece prin cel mai important sit arheologic al României, care a dat numele „culturii Turdaş”.

Aşa cum era de aşteptat, lucrările la tronsonul de autostradă Deva - Orăştie s-au dovedit a fi o adevărată provocare pentru arheologi. Pe zone întinse, în apropiere de localitatea Uroi şi Turdaş, au fost descoperite vestigii din toate epocile. Două cimitire datând din secolele VIII - XI, fântâni din perioada romană, locuinţe, cuptoare şi depozite de hrană.
„În timpul lucrărilor s-a putut observa o continuitate a locuirii, începând din epoca bronzului. Avem prima epocă a fierului, epocă romană, avem epocă postromană, epoca migraţiilor de aproximativ secol VII, secol VIII - IX, iar la final avem o necropolă de secol XI. Această ultimă descoperire încheie aceste lucrări arheologice din acest punct de pe tronsonul viitoarei autostrăzi. A fost descoperit un cimitir, sate, locuinţe, gropi menajere, cuptoare de ceramică, cuptoare de pregătit hrana, din toate cele cinci perioade”, a declarat Costin Daniel Ţuţuianu, arheolog la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva. Acesta mai arată că arheologii au rămas surprinşi să constate că în aceeaşi zonă se găseau dovezi ale locuirii din mai multe epoci. „Avem într-o parte, locuinţe din epoca bronzului, iar lângă aceste locuinţe avem un alt habitat, din perioada secolelor VIII - IX. Mergem puţin mai departe şi avem epocă romană, iar imediat lângă avem doi morţi. Prin urmare epocile sunt suprapuse unele peste altele”, a spus Ţuţuianu.

Mină de aur arheologic

Echipele de arheologi consideră că autostrada a fost un câştig pentru meseria lor, pentru că rezultatele sunt concrete. În total, au fost descoperite 123 de morminte de secol XI şi peste 200 de complexe de locuit din mai multe perioade.

Despre Valea Mureşului, locul prin care austriecii de la Strabag construiesc tronsonul de autostradă Deva - Orăştie, cercetătorul ştiinţific hunedorean Vasile Ferencz spune că a fost „Bulevardul Europei”. „Toate popoarele migratoare au trecut şi au locuit, pentru perioade scurte, pe Valea Mureşului. Tocmai de aceea descoperirile sunt atât de complexe”, a spus cercetătorul hunedorean.

Potrivit datelor stipulate în contractul încheiat între CNADR şi firma Straco, descărcările arheologice ar trebui să fie finalizate până la jumătatea lunii august. De la începerea lucrărilor au fost decopertaţi zeci de kilometri în mai multe puncte de pe traseul autostrăzii.

Şi echipa condus coordonată de Sabin Adrian Luca, directorul Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, a lucrat la descărcarea arheologică a zonei Turdaş. „Importanţa sitului arheologic de la Turdaş este cunoscută încă din 1875, primele săpături fiind făcute de Zsofia Toma, considerată prima femeie arheolog din România”, a spus Sabin Luca. ;

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite