De la calea ferată au trecut la brutărie: foştii C.F.R.-işti din Simeria sunt patiseri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi foşti angajaţi de la C.F.R. Simeria au devenit brutari cu acte în regulă. După ce au stat luni bune în şomaj, oamenii au luat hotărârea să se reprofileze pentru a reuşi să îşi găsească un job.

Maria Luca a lucrat la Căile Ferate Române timp de 27 de ani.

Anul trecut, în luna martie, a intrat în şomaj din cauza restructurărilor din sistem. Ca să nu rămână acasă definitiv, s-a hotărât să se înscrie la un curs de recalificare profesională. Aşa a ajuns să ia lecţii pentru a deveni brutar.

Am lucrat aproape o viaţă de om ca magazioner comercial. Nu m-am gândit niciodată că într-o zi lucrurile se vor întoarce atât de neaşteptat. Când am rămas fără serviciu nu am avut ce face decât să îmi găsesc altceva. Cum nu am o a doua calificare, cursul acesta a fost mai mult decât binevenit. Trecerea de la un domeniu la altul nu mi se pare prea dificilă, mai ales că sunt femeie. Oricum, obişnuiam să gătesc şi să coc acasă, pentru familie”, a declarat hunedoreanca în vârstă de 48 de ani.

Nu este singura care se află într-o astfel de situaţie. Alexandru Mureşan i-a fost coleg de breaslă la C.F.R.  Împart în continuare aceeaşi meserie, cu deosebirea că cea actuală este de brutar-patiser.

Nu pot spune că bucătăria este o pasiune pentru mine, că îmi place să gătesc. Cred că este mai mult o necesitate, nu strică să încerci ceva nou, mai ales că e vorba de o meserie care are căutare pe piaţă la ora actuală”, a precizat Alexandru Mureşan, în vârstă de 38 de ani. Bărbatul a adăugat că a primit deja o ofertă de lucru în noua sa ramură de activitate. Este vorba despre un post în Austria, plătit cu 2.000 de euro. L-a refuzat pentru că vrea să capete mai întâi experienţă.

Îşi găsesc de lucru

Potrivit reprezentanţilor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Hunedoara, aproape 1.500 de hunedoreni se califică sau recalifică anual într-o meserie lucrativă, alta decât cea de bază.

Rata de angajare a acestor persoane este de 70 la sută, iar mulţi dintre ei pleacă peste hotare. O parte din cei care au absolvit ieri cursul de brutar, patiser, preparator produse făinoase vor lucra în continuare la firma care i-a instruit, unde vor fi angajaţi”, a declarat Vasile Iorgovan, director AJOFM Hunedoara.


Deşi cursanţii sunt persoane trecute demult de prima tinereţe, vârstă la care noile cunoştinţe se asimilează cel mai bine, cu toţii au dat dovadă de seriozitate. În urma examenelor teoretice şi practice pe care le-au susţinut au acum posibilitatea de a aplica la serviciu ceea ce au învăţat la ore.

Din păcate, învăţământul din ultimii 20 de ani a neglijat meseriile lucrative, iar şcolile de arte şi meserii au dispărut. Vom desfăşura în continuare astfel de cursuri de calificare şi recalificare, pentru ca oamenii să aibă un serviciu pentru o perioadă de timp cât mai îndelungată”, a adăugat Vasile Iorgovan.

Fostă cameristă, actual brutar

Exceptând foştii angajaţi ai C.F.R., printre cursanţi s-au numărat şi persoane care au activat în alte ramuri. Una dintre ele a fost Sara Bartha, fostă cameristă de hotel. „Chiar m-a încântat acest curs şi cred că mă voi descurca ca brutar, mai ales că e vorba tot de domeniul public”, a spus hunedoreanca de 43 de ani.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite