Asfalt de autostradă peste epoca de piatră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situl arheologic de la Turdaş scoate la iveală aşezări din neolitic. Tronsonul de autostradă Turdaş-Orăştie trece prin cel mai important sit arheologic al României, care a dat numele „Culturii Turdaş”. Despre Valea Mureşului, locul prin care austriecii de la Strabag construiesc tronsonul de autostradă Deva-Orăştie, cercetătorul ştiinţific hunedorean Vasile Ferencz spune că a fost „Bulevardul Europei”.

Studiile făcute în zonă arată că toate popoarele migratoare au trecut pe acolo. Cea mai celebră descoperire făcută de cercetătorul hunedorean o reprezintă urmele unei colonii celtice stabilite pe Malul Mureşului Mijlociu, în apropiere de municipiul Deva. „Practic, pe aici au trecut şi au poposit toate popoarele migratoare. Ne aşteptăm să găsim vestigii din toate epocile. În momentul în care vom găsi ceva, lucrările pe acea porţiune vor fi oprite”, a declarat Ferencz.

Cunoscut din 1875

La această dată, o echipă de nouă arheologi, coordonată de Sabin Adrian Luca, directorul Muzeului Naţional Brukenthal Sibiu, a început descărcarea arheologică a zonei Turdaş. „Importanţa sitului arheologic de la Turdaş este cunoscută încă din 1875, primele săpături fiind făcute de Zsofia Toma, considerată prima femeie arheolog din România. Situl de aici a dat şi numele «Culturii Turdaş». Săpăturile efectuate de noi au scos la iveală locuinţe adânci, bordeie, cioburi de ceramică şi amulete”, a spus Sabin Luca.

Directorul Muzeului Brukenthal a mai adăugat că, în foarte scurt timp va organiza „Zilele Porţilor deschise la Turdaş”, unde cei interesaţi de epoca neolitică pot vizita şantierul arheologic. „Ştiu că este un interes enorm pentru a afla cât mai multe despre cercetările noastre. Tocmai de aceea am şi decis să organizez acest eveniment”, a spus Sabin Luca.

Potrivit datelor stipulate în contractul încheiat între CNADR şi firma Straco, descărcările arheologice ar trebui să fie finalizate până la jumătatea lunii august. De la începerea lucrărilor au fost decopertaţi zeci de kilometri, în mai multe puncte de pe traseul autostrăzii.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite