Sistemul energetic va fi reorganizat pentru a deveni mai profitabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Termocentralele Mintia şi Paroşeni vor forma, împreună cu minele viabile din Valea Jiului, Complexul Energetic Hunedoara. Noua reorganizare a sistemului energetic hunedorean presupune reduceri de personal şi închiderea a trei mine considerate neviabile.

Complexul Energetic Hunedoara va fi înfiinţat până la sfârşitul acestui an şi va include Termocentralele Paroşeni şi Mintia, precum şi minele viabile din cadrul Companiei Naţionale a Huilei Petroşani.

Şansă pentru minerit

Prin înfiinţarea colosului energetic, se acordă o nouă şansă mineritului din Valea Jiului, în contextul în care statul român nu mai poate subvenţiona activităţile din domeniu. Noul complex presupune reduceri de personal şi închiderea a trei mine din Valea Jiului. „În prezent, unitatea are 1.530 de salariaţi, iar disponibilizarea a o sută de angajaţi în acest an face parte din planul de restructurare a societăţii, aprobat de Consiliul de Administraţie şi Adunarea Acţionarilor. Anul viitor vor mai fi alte 300 de concedieri“, a precizat directorul general al Electrocentrale Deva, Tiberiu Borca.

Potrivit Ministerului Economiei şi Comerţului (MEC), minele Lonea, Livezeni, Lupeni şi Vulcan, dar şi Unitatea de Exploatare şi Preparare a Cărbunelui, Staţia Minieră de Salvare şi partea administrativă a companiei sunt considerate viabile şi vor continua să fie exploatate. Celelalte trei mine, Petrila, Paroşeni şi Uricani, pe care MEC nu le consideră viabile, vor continua să funcţioneze până în 2018 cu subvenţii de la stat, după care vor fi închise. Dacă în Valea Jiului se închid mine, industria extractivă reînvie în Caraş-Severin, după ce statul roman a luat decizia să vândă societatea SC Moldomin SA firmei elveţiene Mineco. Potrivit mai marilor de la judeţ, exploatarea minieră va începe la anul.

Noi locuri de muncă

La Moldova Nouă se vor crea aproximativ 500 de noi locuri de muncă în subteran, însă cuprul va fi prelucrat de o societate din Serbia, pentru că în România nu mai există o asemenea fabrică. „Firma elveţiană Mineco este cea care şi-a asumat caietul de sarcini, în care există un capitol special dedicat mediului şi care se referă la ecologizarea iazului de decantare de la Boşneac. În ceea ce priveşte iazul Tăuşani, aici urmează o activitate intensă de plantare, pe o suprafaţă de 20 de hectare. Indiferent de momentul în care începe extracţia de cupru, firma elveţiană va investi 45 milioane euro doar pentru mediu”, a precizat prefectul de Caraş-Severin, Octavian Ţunea.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite