Pentru prima dată în istoria cetăţilor regilor daci, porţi deschise la Sarmizegetusa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru prima dată în istoria cetăţii de la Sarmizegetusa Regia, s-a organizat o zi a „Porţilor deschise” pentru turişti. Zeci de turişti care au urcat până la cetăţile dacice din munţii Orăştie au ascultat istoria locurilor spusă de studenţi.

Manifestarea de ieri de la Sarmizegetusa Regia a fost girată de către colectivul ştiinţific de cercetare condus de profesorul Gelu Florea. Astfel, un grup de 20 de studenţi ai Facultăţii de Istorie din Cluj au aşteptat turiştii care au venit la Sarmizegetusa şi le-au prezentat informaţii despre istoria dacilor şi a locurilor în care aceştia au intrat.
„Pentru prima dată în istoria cercetărilor de la Sarmizegetusa Regia, arheologii au deschis larg porţile cetăţii prin care turiştii au putut pătrunde în fascinanta lume a dacilor. O lume plină de mistere şi de alte secrete. Fiecare a putut vedea  pe viu o mică parte dintr-o fabuloasă poveste care se scrie sub ochii noştri, aceea a istoriei dacilor”, a spus Vladimir Brilinsky, preşedintele Filialei Transilvania a Asociaţiei „Dacia Revival”, unul dintre organizatorii manifestării. Pe lângă istorie, vizitatorii au fost „serviţi” de gazdele evenimentului cu pâine, slănină şi ceapă, dar şi cu un pahar de pălincă.

Turiştii au fost încântaţi de ceea ce au văzut. „Venim aici în fiecare an. E mult mai frumos atuinci când istoria acestor locuri este prezentată de ghizi. Nu înţeleg de ce nu este aici cineva în permanenţă”, a spus Mihai Grecu.

CLICK pe poze pentru FOTOGALERIE



Din păcate pentru turişti, prezentarea proiectului 3D în care turiştii puteau admira cum au arătat cetăţile de la Samizegetusa Regia a fost „umbită” de o defecţiune a generatorului electric. De altfel, profesorul Gelu Florea, şeful şantierului de la Sarmizegetusa Regia, a vorbit şi despre condiţiile grele în care se lucrează aici. „Studenţii dorm în corturi. Nu este semnal telefonic, apă curentă sau energie electrică. Nu avem un sediu aflat aici aproape unde să analizăm artefactele găsite. Suntem obligaţi să le transportăm la Cluj”, a spus profesorul Gelu Florea.

Istorie impresionantă

Despre cetăţile dacice din Munţii Orăştiei se crede că au apărut simultan cu aglomerările urbane ale celţilor, fără a fi influenţate de ele. La ora actuală, doar 10 la sută din ceea ce a reprezentat Sarmizegetusa Regia a fost scos la lumină.

image
Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite