Se caută Făt-Frumos: femelele zimbru de la Haţeg „visează” la un mascul polonez

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moartea masculului Romo a lăsat rezervaţia Silviuţ fără posibilitate de reproducere. Direcţia Silvică Hunedoara caută soluţii pentru a cumpăra un exemplar din Polonia, dar costă aproximativ un milion de lei.

Rezervaţia de zimbrii din Haţeg a rămas fără masculul Romo care a murit după ce s-a îmbolnăvit brusc, iar medicii veterinari n-au mai putut să-l salveze. Romo era un „erou”, singurul mascul adult al rezervaţiei care a îmbogăţit stabilimentul turistic în ultimii doi ani, cu trei pui de zimbru, câte unul pentru fiecare femelă din Rezervaţia de la Silviuţ. Ultimul este Romeo, un mascul fătat în 2009 şi care, iniţial, a fost respins de mama sa, însă acum s-a intergrat perfect.

Acum Direcţia Silvică Hunedoara face demersuri pentru a aduce un mascul la Haţeg care să le ţină companie celor trei femele adulte, dar şi Rosinei şi Romaniţei, zimbroiacele născute în urmă cu aproximativ doi ani, în rezervaţie. „Masculul pe care l-am avut până anul trecut a murit. A avut o problemă de sănătate, iar medicii nu l-au mai putut salva, deşi s-a făcut tot ce era posibil”, a declarat Horia Golea, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Hunedoara, care are în administrare rezervaţia de zimbrii. Masculul pe care oficialii instituţiei au pus ochii se află tocmai în Polonia, unde sunt şi cele mai mari centre de reproducere a zimbrilor.

„Acum, la Rezervaţia de la Haţeg sunt 3 femele şi 3 pui, dar puii nu o să-i folosim pentru reproducere. Încercăm să primim sânge proaspăt, ca să spun aşa, de la altă rezervaţie de zimbrii. Totul depinde, însă, de bani. Un zimbru matur costă cam 1,2 milioane de lei”, a mai spus Golea. Pentru acest an, însă, DS Hunedoara preconizează să aloce rezervaţiei de la Silviuţ suma de 40.000 de lei. „Majoritatea banilor vor fi pentru hrana complementară a zimbrilor şi pentru tratamente. Pentru modernizarea rezervaţiei, pentru care nu avem încă fonduri”, a mai spus reprezentantul Direcţiei. Un ajutor ar putea veni din partea Primăriei Haţeg care a avut o încercare de a achiziţiona un zimbru în 2008. Au identificat chiar şi sursa de finanţare, însă, cu banii în mână şi pregătiţi să plece spre Varşovia, au fost opriţi de lipsa ştampilei pe documentul care atesta că rezervaţia aparţine comunităţii locale.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite