„Taraba roşie“ din piaţă, leac de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zilnic, 20 de mici producători se înghesuie să prindă loc la tarabele cu discount din piaţa deveană. Cu o chirie de cinci ori mai mică decât o masă normală,  vânzările de la „tarabele roşii” sunt singurul venit al unor familii numeroase.

Să apuci o „masă roşie” în piaţa agro-alimentară din Deva este o şansă pentru mulţi hunedoreni care trăiesc din comerţul cu legume şi fructe pe care le produce grădina din spatele casei lor.  În fiecare început de zi, la ora 6.00, Olivia Denişoriu aşteaptă deschiderea pieţei pentru a ocupa una din aceste mese „sociale”.

Sunt doar 20 şi nu se pot rezerva de azi pe mâine: primul venit, primul servit. Femeia nu are nici o altă sursă de venit. A lucrat cândva pe Şantierul Naval de la Tulcea, după care a revenit acasă. Acum munceşte în grădină, împreună cu familia. Practic, „masa roşie” din piaţa deveană dă zilnic o pâine la nouă oameni, soţul, copiii şi nepoţii Oliviei Denişoriu.

image

Olivia Denişoriu hrăneşte nouă persoane cu vânzările de la masa ei

Salată şi garofiţe

„Acum am de vânzare salată, leuşnean şi mărar. Într-o zi obişnuită câştig circa 30 de lei, iar într-una bună, după ce plătesc taxa, pot pleca acasă cu 100 de lei. Mă lupt să ocup o masă socială în fiecare zi pentru că altfel tot ce câştig ar trebui să dau administraţiei pieţei”, spune femeia. La două mese mai încolo, Ana Sponor îşi adaugă un mic câştig la pensie din comerţul cu garofiţe. „Mai pun o sută-două de lei lunar la pensia mea. Nu vin în fiecare zi. Banii îmi prind bine, pentru că reţetele compensate la noi sunt aproape o păcăleală pe faţă”, spune comercianta de flori.

Potrivit lui Eugen Vitan, administrator al pieţei alimentare din Deva, persoanele care închiriază mesele „cu discount” sunt abilitate să vândă doar produse agro-alimentare autohtone, adică, legume şi fructe de pădure proaspete.

Cât de avantajoasă este o „tarabă roşie”?

Potrivit administratorului pieţei devene, taxa de închiriere a unei mese sociale este de doi lei pe zi, cu opt lei sub preţul unei mese de vânzare obişnuite. În piaţa deveană există 20 de mese „cu discount” destinate micilor producători agricoli din zonă. Zilnic, mesele sunt închiriate primilor veniţi.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite