Maşinile second-hand au ajuns chilipiruri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Drăgan este dispus să vândă maşina la jumătate din preţul pe care îl cerea acum o lună
Marius Drăgan este dispus să vândă maşina la jumătate din preţul pe care îl cerea acum o lună

Noua taxă de înmatriculare i-a făcut pe comercianţii de maşini importate să reducă drastic preţurile. Din dorinţa de a scăpa de maşinile second-hand aduse din străinătate, proprietarii acestora le vând la un preţ mai mic decât cel al unei Dacii vechi, înmatriculate.

Anunţul privind creşterea taxei de primă înmatriculare de la câteva sute de euro la sume de ordinul miilor de euro a făcut ca preţurile maşinilor second-hand aduse din import să scadă dramatic.


Astfel, ceea ce în urmă cu o lună era o afacere pentru mulţi hunedoreni care aduceau maşini din Germania sau Franţa, acum s-a transformat într-o cursă contracronometru pentru a-şi recupera măcar banii investiţi. Marius Dragăn din Deva are două maşini aduse din Franţa pe care încearcă să le vândă cât mai rapid posibil.


Daciile, în avantaj


„Mă văd nevoit să le dau la preţul cu care le-am achiziţionat. Aşa se face că de la 1.300 de euro am ajuns să cer 700. Ideea este că nu am bani să le înmatriculez, iar din ianuarie înmatricularea celor două maşini mă va costa peste 6.000 de euro, comparativ cu 1.500, cât mă costă acum”, a declarat Drăgan. Scăderea bruscă a preţurilor este vizibilă şi în ziarele de mică publicitate. Astfel, maşini care în urmă cu două săptămâni aveau un preţ de pornire de 1.400 sau 2.000 de euro ajung acum să fie negociate de la preţuri care ating şi pragul de 500 de euro. Multe dintre ele sunt mai ieftine decât autoturismele Dacia care au marele avantaj de a fi înmatriculate. Şi dealerii de maşini second-hand au fost prinşi pe picior greşit.


„Am 60 de maşini pe stoc. Încerc să înmatriculez cât mai multe, astfel încât anul viitor să le pot vinde la preţuri acceptabile. Cred că noua taxă va pune în mare dificultate piaţa auto second-hand. Practic, luna ianuarie va aduce decesul acestor afaceri. Şi asta pentru că cei care au avut în plan să achiziţioneze o astfel de maşină vor prefera să se îndrepte spre dealerii de maşini noi”, susţine Mircea Dinu, consilier auto maşini second-hand. Posibilul deces al acestui tip de afaceri este bucuria dealerilor auto de maşini noi, care văd anul viitor ca un colac de salvare pentru vânzări. „După un an 2010 în care vânzările au scăzut cu aproximativ 50 la sută, mă aştept ca anul viitor să intrăm pe un trend crescător. Cu siguranţă, noua taxă de înmatriculare va duce la declinul pieţei second-hand. Cât despre potenţialii clienţi, aceştia vor prefera o maşină nouă în detrimentul unei maşini second-hand, dat fiind faptul că diferenţa de preţ va fi mult mai mică”, este de părere Ion Costin, consultant vânzări.

Mă văd nevoit să vând maşinile la preţul cu care le-am achiziţionat în Franţa.
Marius Drăgan, proprietar

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite