Muzeul „ascuns” al lui Aurel Vlaicu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muzeul naţional dedicat marelui aviator se află în localitatea Aurel Vlaicu
Muzeul naţional dedicat marelui aviator se află în localitatea Aurel Vlaicu

Puţină lume ştie că la graniţa dintre judeţele Hunedoara şi Alba există un muzeu naţional dedicat marelui aviator. Cei care vor o incursiune aproape intimă în viaţa lui Aurel Vlaicu o pot face la aproape 45 de kilometri de municipiul Deva.

La graniţa de judeţ cu Alba, de pe DN7 se face un drum la stânga spre o destinaţie puţin frecventată de cei care îngroaşă traficul pe Coridoul IV Pan European. La aproape 10 minute de la ieşirea de pe drumul principal, vizitatorul dă peste placa cu denumirea localităţii, care, surprinzător, este un nume propriu: Aurel Vlaicu.

În acest sătuc se găseşte, aproape uitat, un muzeu deosebit de interesant prin ineditul său. Privitor la existenţa lui, trebuie să ne credeţi pe cuvânt,  pentru că nu există niciun indicator la şosea care să-l promoveze în vreun fel.

Colecţie bogată

Muzeul a fost înfiinţat în casa în care au trăit Aurel Vlaicu şi familia sa. Adăposteşte o colecţie de obiecte legate de activitatea de aviator şi inventator a lui Aurel Vlaicu (1882 - 1913).

Colecţia cuprinde, printre altele, un gramofon, un magneton, membrane de telefon, un cazan cu aburi construit de Vlaicu, schiţele de proiect referitoare la invenţii personale. Pentru că Aurel Vlaicu se mai deplasa şi terestru şi-a construit mijloace moderne pentru acele vremuri. În expoziţie se pot vedea biciclete la care inventatorul şi-a montat diferite motoare transformându-le în înaintaşul mopedelor de astăzi. Expoziţia cuprinde chiar şi elemente din viaţa de zi cu zi a lui Aurel Vlaicu. Se poate admira trusa de scule a lui, precum şi conţinutul acesteia, adică şurubelniţele, ciocanul, pilele cu care inventatorul îşi realiza avioanele.

Muzeul este destul de greu de găsit în sat. Cel mai uşor puteţi ajunge la el întrebând localnicii care vă pot furniza informaţii exacte. Chiar dacă găsiţi muzeul închis, lângă acesta, într-o casă pe care v-o pot indica tot localnicii, stă muzeografa care vă poate deschide uşa. Pentru adulţi, taxa de vizitare este de 3 lei, iar pentru copii şi pensionari, de 1,5 lei. Cei care vor să facă fotografii trebuie să scoată din buzunar 10 lei, în timp ce o taxă de filmare este de 30 de lei. Muzeul este închis lunea.

E un muzeu superb. Păcat că e atât de puţin promovat.
Octavian Radu, vizitator

Cranii şi tone de gunoaie, scoase de sub castel

SPECIAL Ultimele zile ale mocăniţei de la Hunedoara

VIDEO Shakespeare "învie" la Castelul Corvinilor

RECOMANDĂRI DE WEEKEND

„Începutul“ la Cinema Patria din Deva

Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) este un hoţ priceput, cel mai bun în domeniul periculoasei arte a extracţiei, adică al furtului de informaţii preţioase din subconştientul oamenilor în timp ce aceştia visează. Rara abilitate a lui Cobb i-a conferit un statut de profesionist extrem de căutat, dar l-a făcut şi să piardă tot ceea ce era mai important pentru el şi l-a transformat într-un fugar internaţional. O ultimă misiune i-ar putea reda viaţa de dinainte dacă reuşeşte un lucru imposibil, opusul extracţiei de informaţii: implantarea lor în mintea cuiva.

Târgul colecţionarilor la Casa de Cultură din Deva

Casa de Cultură „Drăgan Muntean” din municipiul Deva organizează sâmbătă, în data de 16 octombrie, Târgul Colecţionarilor. La eveniment sunt invitaţi toţi cei interesaţi de filatelie, cartofilie, numismatică, cartele telefonice, insigne, obiecte de artă sau orice alt domeniu de colecţie. Manifestarea se află la

cea de a XXXIV-a ediţie şi se adresează, în mod special, împătimiţilor care vor să-şi completeze colecţiile fie prin vânzare-cumpărare, fie prin piese şi obiecte oferite la schimb. Intrarea este liberă.

Plimbare în parcul Cetăţii şi invitaţie la o prăjitură

Întrucât duminică este ultima zi din săptămână, neapărat trebuie să vă încărcaţi bateriile pentru următoarele cinci zile de serviciu. Pentru a face asta, nu ezitaţi să ieşiţi la o plimbare în parcul de la poalele Cetăţii. O gură de aer proaspăt şi mişcarea în aer liber sunt indicate atât pentru sănătate, cât şi pentru relaxare. După plimbarea cuvenită, puteţi savura o prăjitură într-una din cofetăriile din Deva. Oferta este diversă, iar preţurile încep de la patru lei o savarină sau o prăjitură cu cremă de ciocolată.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite