Operaţiune de salvare a celebrei mocăniţe: calea ferată devine monument istoric

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tronsonul cunoscutei căi ferate înguste a fost propus pe lista monumentelor istorice industriale. Comisia Naţională a Monumentelor Istorice urmează să stabilească dacă vechiul obiectiv al Hunedoarei poate fi considerat de interes naţional.

Chiar dacă puţini au fost cei care le dădeau vreo şansă, campaniile de salvare a tronsonului mocăniţei ce leagă Hunedoara de Ţinutul Pădurenilor, desfăşurate în ultimele luni de tineri entuziaşti din localitate, au început să aibă rezultate, chiar şi fără niciun fel de ajutor din partea autorităţilor locale.

Hunedoreanul Dan Bera, unul dintre iniţiatorii demersurilor privitoare la transformarea traseului căii ferate înguste într-un obiectiv care ar atrage turişti la Hunedoara, a reuşit să atragă atenţia reprezentanţilor Ministerului Culturii asupra potenţialului zonei.

Monument istoric

În urma demersurilor sale, fosta gară mică a Hunedoarei, singura staţie unde trenurile întorceau ocolind imobilul, dar şi tronsonul de cale ferată îngustă de aproximativ 10 kilometri, care pornea din apropierea Castelului Corvinilor spre Govâjdie, ar putea fi clasate ca monumente istorice de arhitectură industrială.

„Procedura de clasare în regim de urgenţă a acestor obiective cu potenţial turistic din Hunedoara a fost demarată cu sprijinul celor de la Direcţia Judeţeană de Cultură Hunedoara. Urmează ca reprezentanţii Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice să decidă asupra dosarului care le-a fost înaintat”, a declarat Dan Bera.

Călin Cornea, inspector de patrimoniu imobil în cadrul Direcţiei Judeţene de Cultură Hunedoara, spune că viitorul statut al traseului mocăniţei hunedorene va aduce numai beneficii. „Autorităţile locale vor putea accesa fonduri prin programele Uniunii Europene”, a precizat Călin Cornea.

Autorităţile acordă sprijin vocal

Edilii şi consilierii locali ai municipiului Hunedoara şi-au declarat sprijinul pentru orice fel de proiect legat de refacerea tronsonului mocăniţei. Ce-i drept, aceştia nu au avut până în prezent nicio iniţiativă concretă în acest sens. „Totul a rămas la stadiul de discuţii”, spune Dan Robert, viceprimarul Hunedoarei.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite