Legea educaţiei prin ochii elevilor de 10. "Schimbările nu creează decât derută!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii apreciază implicarea părinţilor în şcoală, însă cred că examenele interdisciplinare vor crea probleme. Nici reducerea numărului de ore de studiu nu este privită cu ochi buni, din cauză că materia care trebuie parcursă rămâne la fel de stufoasă.

Francesca Iordache este unul dintre elevii de top ai judeţului Hunedoara. Pentru tânăra olimpică internaţională la limba şi literatura română, noua lege a educaţiei aduce puţine aspecte pozitive în viaţa unui şcolar, comparativ cu cele negative. Apreciază faptul că părinţii vor face parte din consiliile de administraţie ale şcolilor, dar nu este mulţumită că s-a redus numărul de ore.

Teoretic, aceasta ar trebui să fie o veste care să mă bucure. Un olimpic are nevoie de foarte mult timp pentru a studia temeinic materia pentru care concurează, ceea ce înseamnă că nu se poate pregăti suficient de bine şi pentru restul orelor de la şcoală. Însă, dacă orele se reduc, dar materia pe care trebuie să o parcurgem este aceeaşi, nu văd niciun beneficiu”, a declarat Francesca.

Vor practică, nu teorie

Tânăra a adăugat că accentul ar trebui pus pe învăţarea practică, nu pe cea teoretică, care este „pur şi simplu înghiţită şi uitată”. Acum elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Decebal” din Deva, Francesca a obţinut în anul şcolar 2008-2009 locul I la olimpiada naţională de limba şi literatura română şi locul al III-lea la etapa internaţională. Ionuţ Jeican, laureat al Galei Premiilor în Educaţie, ediţia 2009, consideră şi el că noile modificări vor da peste cap elevii. Nu este de acord cu „doparea” şcolarilor cu un amalgam de informaţii. „Nu văd concret cum noua lege a educaţiei va aduce calitate şi perfomanţă în învăţământul românesc. Toate aceste schimbări de la an la an nu creează decât derută. Ar trebui păstrată, totuşi, o tentă de conservatorism”, a precizat Ionuţ.

„Prea fragezi pentru şcoală”

Alexandra Victoria Arad, singura elevă din judeţ care a reuşit să ia, anul trecut, nota 10 la Bac, crede că probleme vor fi şi din cauză că, potrivit noii legislaţii, copiii vor începe şcoala la şase ani, nu la şapte. „La o asemenea vârstă nu eşti pregătit pentru şcoală. Încă ai nevoie de acomodare”, a spus hunedoreanca, în prezent studentă la arhitectură, în Londra.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite