PORTRET: Ionuţ Jeican este lider de tineret la Crucea Roşie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionuţ Jeican
Ionuţ Jeican

De când participă la concursuri, Ionuţ a adunat aproape 130 de premii şi distincţii, e un elev eminent şi un voluntar foarte dedicat.

Ca să enumere toate premiile, diplomele şi distincţiile pe care le-a primit, are nevoie de o după-amiază întreagă. Printre cele mai importante se numără premiul Societăţii de Chimie din România, diplomă de excelenţă din partea Facultăţii de Fizică din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, diploma „Galilei” pentru priceperi experimentale deosebite, premiul I la Concursul naţional de fizică „Universul Einstein”, premiul I la Sesiunea de comunicări ştiinţifice la chimie, faza naţională, premii întâi la concursuri naţionale de proiecte pentru protecţia mediului, premii pentru concursuri la istorie, biochimie, ba chiar şi la protecţia muncii, diplome de merit pentru activitatea şcolară, dar şi premiul trei la Gala Premiilor în Educaţie, oferit de Fundaţia „Dinu Patriciu”. Pe lângă toate acestea, Ionuţ Jeican e de ceva vreme şi liderul de tineret al voluntarilor de Cruce Roşie. 

Vrea o carieră academică

În 2007 a început ca voluntar al organizaţiei pe probleme de prim ajutor, a făcut cursuri de specialitate şi a participat anual la concursul „Sanitarii pricepuţi”, dar a învăţat meserie şi de la medicii de pe ambulanţă, care, dacă l-au văzut aşa de pasionat, l-au luat cu ei, pentru ca tânărul să asiste „în direct” la aplicarea procedurilor de resuscitare în cazuri reale.

Aşa a ajuns Ionuţ Jeican să îşi dorească să ajungă medic. „Oricum, eu de pe la trei ani numai de-a doctorul m-am jucat”, spune Ionuţ râzând şi adaugă că speră într-o carieră academică prin care să ajungă să îşi valorifice cunoştinţele. Tânărul hunedorean spune că nu vrea să precizeze o specializare anume pe care intenţionează să o aprofundeze, deşi îl atrage chirurgia pentru că, crede el, între timp s-ar putea răzgândi.

Jurnalist şi dirijor

Ştie că pentru a fi medic va avea nevoie de o cunoaştere temeinică a biologiei, fizicii şi chimiei, aşa că face tot soiul de experimente în laborator, de la disecţii de globi oculari, la combinaţii de sulf cu clorat de potasiu, modelele lui fiind Marie Curie şi Nicolae Paulescu. Pe lângă toate aceste activităţi, liceeanul mai e şi redactor-şef al publicaţiei „Telegraful Crucii Roşii”, corespondent al ziarului „Cetăţeanul Informat” editat de Asociaţia pentru Protecţia şi Informarea Cetăţeanului, dar şi dirijorul fanfarei Bisericii Creştine Baptiste din Deva. Spune că pentru el patriotismul e foarte important, tocmai de asta îi place Petre Ţuţea, „care nu a uitat niciodată că noi suntem români.”

Întrebări şi răspunsuri

Cu atâtea responsabilităţi, mai ai timp pentru prieteni?
Prietenii mei sunt tot voluntarii de la Crucea Roşie, iar timpul pentru mine e, de fapt, timpul în care fac ce-mi place.

Ce activităţi desfăşuraţi la Crucea Roşie?
Voluntariat, programe pentru comunitate, până acum am făcut şi atragere de fonduri pe modelul tradiţional, apelând la cunoscuţi şi prieteni, dar de acum intenţionăm să ne axăm mai ales pe finanţări în baza unor proiecte.

Ce-i place
„Să ajut semenii, de asta şi fac voluntariat, să studiez, să îi îndemn pe cei din jurul meu să lucreze”, a declarat Ionuţ Jeican.

Ce nu-i place
„Oamenii care dispreţuiesc valorile şi potenţialul ţării noastre”, a mai declarat liceeanul.

Profil
Născut. 14.05.1991, Hunedoara.
Educaţie. Liceul Teoretic „Traian” din Deva, clasa a XII-a, Ştiinţele Naturii.
Performanţă. 129 de trofee, premii şi distincţii.
Familie. Singur la părinţi.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite