Victimele crizei bugetare: cultura şi sănătatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Visteria Consiliului Judeţean Hunedoara s-a redus cu 6,1 milioane de lei. Instituţiile de asistenţă socială a persoanelor cu handicap, teatrele şi o bună parte dintre spitale sunt afectate puternic de diminuarea bugetară.

Este pentru prima dată în istoria modernă a României când bugetul public al hunedorenilor este „chiuretat” masiv de criză. Consilierii judeţeni au fost puşi, ieri, la ultima şedinţă, în ipostaza de a vota diminuarea bugetului Hunedoarei cu 6,1 milioane de lei, echivalentul a peste un milion şi jumătate de euro.  Replierea bugetară are ca prime victime instituţiile de asistenţă socială a persoanelor cu handicap, teatrele, şcolile din judeţ şi, parţial, spitalele. 
Pe lista marilor pierzători sunt copiii cu dizabilităţi de la Şcoala Specială din Păclişa, instituţie care a bugetat în minus 160 de mii de lei, şi Centrul de Pedagogie Curativă din Simeria, care a pierdut 100.000 de lei.  Cea mai drastică scădere de buget o are Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Hunedoara – Deva, care a pierdut 1,5 milioane de lei.

„Toate investiţiile de modernizare a clădirii Magna Curia se sistează, iar muzeul devean rămâne şi pe mai departe un amestec nefericit de exponate risipite prin birourile instituţiei”, a spus Adriana Ardeu, directorul muzeului devean.

Investiţii amânate

A căzut şi investiţia de 2,5 milioane de euro destinată  cumpărării în leasing de echipamente medicale în Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva. Este vorba de o listă care cuprinde, printre altele, şase electrocardiografe portabile, un ecograf Dopler, aparate aerosoli, aparat mobil de radiologie şi cinci dispozitive de monitorizare funcţii vitale.

„Nu mă mai interesează dezorganizarea aceasta din sistem. Am decis să lucrez în altă ţară”, a spus Ştefan Repede, medic primar epidemiolog.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite