TIMP LIBER: Excursie la casa eroului Crişan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turiştii pot vizita, în comuna Ribiţa, locul în care a crescut conducătorul răscoalei ţăranilor transilvăneni. Satul Crişan poate găzdui o inedită lecţie de istorie, întrucât acolo s-a născut unul dintre liderii răscoalei din 1784.

Aflată în comuna Ribiţa, la aproximativ 15 kilometri de municipiul Brad, „Casa memorială Crişan” păstrează o mostră unică din istoria răscoalei conduse de Horia, Cloşca şi Crişan. În satul care odinioară se numea Vaca (actualmente numit Crişan după numele eroului martir) s-a născut Crişan, cel care împreună cu Horea şi Cloşca sunt cunoscuţi în istorie drept conducători ai Răscoalei ţăranilor români din Transilvania, din anul 1784. Crişan s-a născut în anul 1732, în casa care a dăinuit până în anul 1935. Pe baza unor fotografii şi a tradiţiei, în anul 1979, casa în care s-a născut Crişan a fost reconstruită, fiind amenajată ca şi casa memorială.


Obiecte din secolul XVIII

Cei care ajung acolo pot vedea arhitectura specifică a începutului de secol XVIII.  Clădirea are fundaţia din piatră, unde este şi pivniţa, iar cele două camere şi cămara sunt din bârne de lemn, casa fiind acoperită cu paie. Într-o primă cameră sunt prezentate succint câteva date şi documente privitoare la istoria locală, contextul economico-social din Transilvania în preajma Răscoalei şi principalele evenimente legate de aceasta. Este subliniată contribuţia lui Crişan la această mare ridicare a românilor transilvăneni pentru drepturi sociale şi nationale şi tragicul sfârşit al celor trei conducători, Horea,Cloşca şi Crişan. A doua cameră este o încercare de reconstituire a unui interior de casă de secol XVIII, iar în cămară sunt expuse obiecte şi unelte specifice epocii şi locului. În faţa Casei memoriale se găseste bustul lui Crişan, operă a sculptorului Marcel Olinescu, lucrarea fiind realizată în anul 1929.

O luptă împotriva constrângerilor feudale

Răscoala din 1784, numită şi „Răscoala lui Horea, Cloşca şi Crişan”, a fost o importantă acţiune de revoltă a ţărănimii iobage din Transilvania împotriva constrângerilor feudale. La ea au participat iobagi români, maghiari, saşi de pe domeniile nobililor şi mineri din Munţii Apuseni. A izbucnit la 1 noiembrie 1784, în satul hunedorean Curechiu.

RECOMANDĂRI:

Balul Bobocilor la „Traian”
Într-un show făcut şi dedicat liceenilor, sâmbătă, se aleg miss şi mister la Liceul Teoretic „Traian” din Deva. Organizatorii anunţă de pe acum că probele pregătite pentru candidaţii la premiul „ultimate” sex-appeal nu impun rigori de vârstă pentru a fi gustate. Este aşteptat de la ora 18, la sediul liceului „Traian” din Deva, oricine acceptă să renunţe la 12 lei pentru a admira fete frumoase, băieţi macho şi concertul live al trupei Deepcentral.

La o pastramă de oaie cu must
Devenii îndrăgostiţi de precupeţit la piaţă pot merge astăzi într-o locaţie neobişnuită. Autorităţile locale au pregătit terenul pentru a sărbători „Ziua Recoltei” în platoul din faţa Primăriei Deva, locaţie unde acum 100 de ani chiar exista o piaţă agricolă. Pentru eveniment, Primăria Deva a invitat producători hunedoreni, dar şi agricultori din Banat şi Oltenia. Cumpărătorii se vor putea delecta cu pastramă de oaie, must şi vin fiert, iar autorităţile locale promit că gospodinele vor găsi în faţa primăriei tot ce au nevoie pentru cămara de la iarnă.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite