PORTRET: Ana Ilieş, decebalista care promovează tradiţia şi cultura românească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Între două probe ale examenului de bacalaureat, tânăra de 19 ani a obţinut, alături de alte două colege, un loc I la nivel naţional în cadrul unui concurs legat de obiceiuri.

Respectul pentru tradiţiile şi obiceiurile strămoşeşti l-a dobândit încă de mică, întrucât a copilărit la ţară. Pe când avea numai şapte anişori s-a înscris în grupul folcloric „Ansamblul Poieniţa” de la Colegiului Naţional „Decebal” din Deva. Când vine vorba de folclor, cel mai mult o atrage muzica populară. Pregătită de profesorii Olivia Niţescu şi Mircea Lac, tânăra s-a aflat ieri pe podium, alături de Andreea Gheocel şi Alexandra Maria Guţă, în cadrul concursului naţional „Cultură şi civilizaţie în România”.

„Mă bucură faptul că noi, ca tineri, putem duce mai departe o tradiţie străbună şi mă simt împlinită că a mai trecut un an şi am reuşit să promovom încă un obicei”, a declarat Ana. Tema cu care s-a prezentat în faţa juriului a fost „Hrana-cult al trecutului”. A făcut atât de multe repetiţii pentru competiţie, încât a învăţat să facă plăcinte pădureneşti ca o adevărată gospodină. Deşi i-a plăcut dintotdeauna să gătească, până acum nu a avut ocazia să se specializeze pe o anumită reţetă.

 „Plăcintele pădureneşti sunt speciale întrucât conţin doar ingrediente naturale. A face aluatul înseamnă a săvârşi un adevărat ritual, iar femeile de la ţară rostesc strigături în acest sens. Pot spune că, practic, unei plăcinte i se cântă şi se aranjează exact ca o domnişoară care se pregăteşte să iasă în oraş”, a spus tânăra.

Fata directorului

Tot ieri, Ana a susţinut proba orală de limba engleză în cadrul examenului de bacalaureat. Mai are puţin şi termină liceul. A fost înscrisă la o clasă de limbă germană maternă, motiv pentru care întotdeauna a trebuit să studieze ceva mai mult faţă de alţi colegi. Materii precum biologia, chimia sau geografia le-a învăţat în limba germană. A reuşit să îmbine şcoala cu pasiunea pentru folclor pentru că a ştiut să-şi organizeze timpul şi să-şi pună ordine în priorităţi. „Am muncit cu adevărat pentru toate rezultatele obţinute. Dacă m-am pregătit pentru concurs, asta nu a însemnat că am fost scutită de la anumite teze. Am fost testată la fel ca ceilalţi colegi ai mei”, a precizat Ana.

A adăugat că a ales să studieze la Colegiul Naţional Decebal pentru că îl consideră cel mai bun liceu din judeţ, nu pentru că tatăl său este directorul instituţiei. Este conştientă că mulţi colegi sunt de altă părere, dovadă fiind diversele răutăţi pe care le aude pe holurile şcolii, însă acest lucru  nu o descurajează. Din contră, o ambiţionează să arate tuturor că tot ceea ce face, face din pasiune şi cu propriile puteri.

Întrebări şi răspunsuri
Cum ai reuşit să împaci pregătirea pentru bacalureat cu cea pentru concursul de civilizaţie şi cultură?
Întotdeauna am rămas la şcoală după ore, pentru că mă pregăteam pentru competiţia „Cultură şi civilizaţie în România”. Acasă făceam acelaşi lucru. Tocmai de aceea a trebuit să renunţ la ieşirile în oraş sau statul pe messenger.

Dacă ţi s-ar oferi oportunitatea, ai vrea să trăieşti în Ţinutul Pădurenilor?
Chiar dacă această competiţie m-a făcut să simt că fac parte din comunitatea pădurenilor, nu pot da un răspuns afirmativ. E adevărat că am îmbrăcat un costum autentic de mireasă, însă tot nu mă pot considera localnică, nu am nicio legătură cu acea zonă.

Ce-i place
„Îmi place să citesc beletristică, atât în limba română cât şi în germană, să stau în mijlocul naturii, să mă joc cu cei cinci câini ai mei, să calc haine şi să fiu sinceră şi corectă cu cei din jurul meu”, a spus Ana.

Ce nu-i place
„Nu-mi place făţărnicia şi prietenii falşi, mai ales că mulţi mă văd doar ca pe «fata directorului».  De asemenea, nu-mi place ciorba de perişoare”, a spus Ana.

Profil
Născută. 14.10.1991, Deva.
Studii. Elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Decebal” Deva.
Familie. O soră studentă în anul al II-lea în Cluj Napoca.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite