Muncă în zadar la adăpostul de câini de la marginea municipiului Deva

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Săptămânal, la adăpostul canin de la Sântuhalm sunt aduşi cinci căţei comunitari pentru sterilizare. Devenii care se tem de căţeii vagabonzi spun că activitatea adăpostului nu se simte, pentru că maidanezii sunt în continuare pe străzi.

De dimineaţă la adăpostul canin inaugurat în luna decembrie de autorităţi la Sântuhalm se lucra cu „motoarele turate la maximum”. Pline până la refuz, în cuştile amenajate se găseau 51 de câini vagabonzi sterilizaţi şi pregătiţi pentru a fi eliberaţi din nou pe străzile Devei. Potrivit lui Cristian Olariu, administratorul adăpostului, de la deschiderea centrului au fost sterilizaţi 50 de câini, alţi 50 urmând a fi castraţi în zilele următoare.


Pentru sterilizarea fiecărui exemplar canin devenii plătesc, prin bugetul local, 115 lei pentru femele şi 55 de lei pentru câinii masculi. Conform legii în vigoare, câinii nu pot fi eutanasiaţi, ei urmând a fi eliberaţi din nou, după tratament,  pe străzile Devei. Că sunt sterilizaţi sau nu, devenii obervă acelaşi număr de patrupede pe străzile oraşului. Activitatea adăpostului pare pentru ei o muncă în zadar.  Cei care au suferit din cauza câinilor vagabonzi spun chiar că numărul animalelor a crescut în ultimele luni.


Ce spun cei muşcaţi?


Deveanul Raul Avădanei, de 23 de ani,  a fost muşcat de un câine vagabond cu doi ani în urmă. „În fiecare seară merg acasă cu frică. Peste linia ferată sunt haite de 10-15 câini care te pot ataca oricând. Îmi e teamă să nu mai fiu muşcat o dată”, a spus tânărul.
Mai mult noroc nu a avut nici Ioana Alăzăroaie, de 17 ani, care a fost muşcată de câine în curtea şcolii unde învaţă. „Sunt puzderie şi acuma în zona gării. După ce am fost muşcată am ajuns să umblu permanent cu frică pe stradă”, a spus eleva. Minodorei Iacobescu câinii comunitari i-au muşcat băiatul. „A făcut 10 injecţii antirabice extrem de dureroase. Eu nu ştiu ce apără legea asta, oamenii sau câinii”, se întreabă femeia. Se apreciază că, în prezent, la Deva îşi fac veacul 600 de câini vagabonzi.


În zona gării nu pot să merg decât cu teamă din cauza lor.
Ioana Alăzăroaie, victimă

image


Legea apără mai mult câinii şi mai puţin oamenii.
Minodora Iacobescu, pensionară

image


Peste linia ferată sunt haite întregi de câini în libertate.
Raul Avădanei, victimă

image
Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite