Idealuri împlinite pentru sute de străini care s-au stabilit în judeţul Hunedoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Împreună cu soţul său, Weng Gui Ying deţine un magazin cu jucării şi articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte
Împreună cu soţul său, Weng Gui Ying deţine un magazin cu jucării şi articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte

Sute  de chinezi, turci, italieni şi germani muncesc, studiază sau şi-au făcut familii în judeţul Hunedoara. Weng Gui Ying este originară din China, lucrează în comerţ de mai bine de un an, iar la ora actuală consideră Deva drept casa sa.

Tânăra, de 23 de ani, mamă a doi copii, a ales judeţul Hunedoara pentru că aici avea cunoştinţe şi rude care deja îşi puseseră pe picioare o mică afacere. Le-a urmat exemplul, iar în urmă cu aproape un an a venit cu soţul său în municipiul de la poalele Cetăţii şi şi-a deschis un mic business de familie. „Ne place zona, însă este prea devreme să spunem dacă vom rămâne definitiv sau nu aici. Depinde de profitul pe care-l vom avea în comerţ. Oricum, intenţionăm ca la anul să mergem în China pentru a ne revedea copiii”, a spus femeia. 

Tot mai mulţi străini

Asemeni ei sunt alţi aproximativ 115 cetăţeni chinezi. Cei mai mulţi, circa 70 la sută, îşi desfăşoară activitatea în cadrul complexului de articole sportive din zona Sântuhalm.

„Faţă de acum doi ani, numărul străinilor din judeţ a crescut cu aproximativ 200. Cetăţenii chinezi sunt mai mulţi cu circa 30 de persoane”, a declarat şeful Biroului pentru Imigrări Hunedoara, Nicolae Calbor.

Locul secund în topul străinilor stabiliţi pe tărâm hunedorean este ocupat de turci, care şi-au deschis diferite restaurante cu specific. La capitolul străini care vin din Uniunea Europeană, cei mai mulţi sunt italieni şi germani. Dacă primii au o pensie de circa 1.500 de euro lunar şi au venit în judeţul nostru pentru a se bucura de bătrâneţe, cea de a doua categorie activează, în general, în industria lemnului.

Există însă şi străini care locuiesc şi muncesc ilegal în Hunedoara. Anul trecut, aproape 50 de persoane au fost nevoite să se întoarcă în ţara de baştină.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite