Criza şi postul ţin salamul în rafturi:vânzările procesatorilor de carne au scăzut cu 30 la sută

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai lung post din timpul anului reduce vânzările procesatorilor de carne cu aproximativ 30 la sută. Pe fondul scăderii puterii de cumpărare care a redus la jumătate vânzările de carne, tradiţiile creştine mai dau o lovitură mezelarilor.

Vremuri grele pentru procesatorii de carne din judeţ şi pentru administratorii magazinelor specializate pe vânzarea unor astfel de produse. Postul Paştelui aduce tot mai puţini clienţi în faţa galantarelor ceea ce are drept rezultat o scădere drastică a vânzărilor.

„Este tot mai greu pe această piaţă a mezelurilor şi a produselor din carne. Oamenii nu mai au bani aşa că au redus drastic coşul zilnic. Astfel, carnea a devenit un aliment de lux pe lista cumpărăturilor. Iar perioada de post este şi mai grea. Vânzările scad vertiginos, iar noi abia reuşim să plătim salariile angajaţilor”, a declarat Radu Furdui, director comercial în cadrul unei firme de procesare a cărnii din judeţ.

Şi pentru administratorii magazinelor specializate în vânzarea de produse din carne, perioada de post este foarte grea. „Vânzările pe luna martie au scăzut cu aproximativ 30 la sută, dacă mă raportez la luna precedentă. Iar dacă mă raportez la aceeaşi perioadă a anului trecut mă mir cum de nu am intrat în faliment. Păi anul trecut, în primăvară, vindeam carne şi mezeluri de circa 3.500 de lei pe zi. Acum abia am încasări de 1.000 de lei. Numai de aici îmi dau seama că nivelul de trai al hunedorenilor este de trei ori mai mic decât anul trecut”, spune Marcel Lazăr, patronul unui magazin alimentar din Deva. 

Şi hunedorenii recunosc că fac tot posibilul să evite consumul de carne în această perioadă. „Nu reuşesc să ţin post zilnic, dar miercurea şi vinerea e post obligatoriu pentru toată familia. Cred că acest lucru ne face bine şi la sănătate”, a spus Mirela Ivoniciu, din Deva.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite