Norica Haţegan şi-a dedicat viaţa folclorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hunedoreanca de 42 de ani promovează tradiţia zonei Haţeg. Deşi a renunţat de două ori la muzica populară, s-a relansat de fiecare dată.

Cântăreaţa a avut o viaţă grea încă din copilărie. S-a născut în anul în care regimul impus de Ceuşescu interzicea orice întrerupere de sarcină. A fost al şaselea copil din familie, nedorit de mamă, şi a rămas fără cea care i-a dat viaţă la numai 12 ani. Pasiunea pentru tot ce înseamnă folclor şi tradiţie şi-a descoperit-o la vârsta de patru ani, când asculta cu mare plăcere orice melodie populară care se auzea la radio. Şi-a urmat inima şi a dat admitere la Şcoala Populară de Artă din Deva.

„Am citit într-un ziar că în reşedinţa de judeţ urma să se înfiinţeze această unitate de învăţământ. În urma unui test la care am fost supusă am intrat în rândurile primei generaţii a şcolii”, a spus Norica. Deşi a vrut să urmeze Conservatorul, viaţa i-a rezervat un alt drum. După trei ani de canto a început să participe la festivaluri de profil. Întrucât şi-a dorit dintotdeauna să aibă o familie, între timp s-a căsătorit. Cu toate că s-a dedicat gospodăriei, pasiunea pentru folclor nu a murit. „Am avut multe piedici în viaţă, însă mereu am mers pe ideea că nu trebuie să faci compromisuri astfel încât să ajungi să nu-ţi mai placă propria persoană. Trebuie să ai curaj să-ţi găseşti acel motoraş interior care te face să mergi mai departe cu capul sus”, a declarat artista.

Inspirată de viaţă

În ciuda răutăţilor pe care a trebuit să le depăşească, artista a avut parte şi de oameni care au sprijinit-o. Treptat, şi-a construit propriul repertoriu, urmând ca în curând să scoată pe piaţă primul său CD ce va conţine 15 melodii. Exceptând câteva piese care aparţin Lucreţiei Ciobanu şi Elenei Merişoreanu, modelele sale în cariera artistică, majoritatea sunt creaţii proprii. Versurile povestesc propria sa viaţă, motiv pentru care unul dintre cântece este intitulat „Măicuţă, de dorul tău cânt!”. La capitolul garderobă, artista a precizat că are cinci costume autentice, unele având o vechime de peste  60 de ani. Dacă atunci când se află pe scenă le poartă cu demnitate, când nu cântă Norica Haţegan este un om obşinuit. Îşi petrece timpul cu familia, găteşte, face clătite şi are grijă de cei doi copii. Lupta sa împotriva lucrurilor murdare din lumea artiştilor are loc, deopotrivă, şi în viaţa personală.

 „Niciodată nu am înţeles egoismul celorlalţi, pentru că eu consider că dacă ai un loc bine stabilit în viaţă, nu ţi-l ia nimeni. Mă mulţumeşte faptul că atunci când pun capul pe pernă pot să dorm liniştită că nu am spart familia nimănui”, a adăugat Norica.

Întrebări şi răspunsuri
Au urmat copii pasiunea mamei?
Nu. Sunt mândri de mine, îmi urmăresc evoluţia artistică, dar nu îmi calcă pe urme.

Aveţi vreun regret în ceea ce priveşte drumul parcurs în carieră?
Da, că nu pot da viaţa înapoi cu vreo 10 ani, pentru că în niciun caz nu aş mai renunţa la folclor, cu toate că am reuşit să mă relansez.

Cum reuşiţi să împăcaţi familia cu partea artistică?
Este extrem de greu să fii artist şi să ai familie. Eu am ţinut foarte mult la cel de-al doilea aspect, iar în prezent mă consider împlinită din ambele puncte de vedere.

Ce-i place
„Îmi place natura, oamenii de lângă mine, iubesc tot ceea ce e frumos, lucrurile bune. De asemenea, pun multă valoare pe aprecierile sincere ale celorlalţi, întrucât mă îndeamnă să merg mai departe, să lupt”, a spus Norica.

Ce nu-i place
„Nu-mi plac persoanele mincinoase, urăsc egoismul, invidia şi încerc să mă feresc de tot ceea ce este rău”, a spus Norica.

Profil
Născută. 17.06.1967, comuna Pui.
Studii. Şcoala Populară de Artă, Deva.
Familie. Căsătorită, doi copii.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite