Vasele în care dacii preparau poţiuni magice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iosif Ferencz, cercetător ştiinţific la Muzeul Civilizaţiei Daco-Romane, spune povestea artefactelor. Statuete, vase de lut în care se preparau poţiuni magice şi alte obiecte folosite în ritualuri  sunt prezentate astăzi de istoricul hunedorean.

O pagină a istoriei antice mai puţin cunoscută publicului larg va fi prezentată, astăzi, de doctorul în istorie Iosif Ferencz. El a făcut un studiu asupra obiectelor folosite de daci pentru invocarea zeilor sau pentru prepararea unor poţiuni magice.


„Există dovezi certe că preoţii daci aveau reţete secrete, divulgate numai celor iniţiaţi, de preparare a unor poţiuni magice. Cu siguranţă foloseau anumite plante care erau macerate şi amestecate în proporţii numai de ei ştiute. Pentru păstrarea lor foloseau vase de lut. De asemenea, există numeroase obiecte folosite în diferite ritualuri”, a explicat cercetătorul hunedorean. O parte dintre obiectele magice împodobeau pereţii caselor vechilor daci. „Religia politeistă a dacilor implica ritualuri sacre de chemare a zeilor pentru a-i sprijini”, a spus Ferencz. Obiectele pot fi admirate la Muzeul Civilizaţiei Daco-Romane din Deva.

Preoţii daci aveau reţete secrete de preparare a unor poţiuni magice.
Iosif Ferencz, doctor în istorie

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite