Şef peste Aninoasa, cel mai sărac oraş din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ilie Botgros este primar în localitatea Aninoasa din anul 1992. El este cel mai longeviv edil din judeţul Hunedoara. Ca să îşi salveze urbea de faliment, primarul are în plan două proiecte menite să atragă turişti la Aninoasa.

Ilie Botgros este cel mai longeviv primar din judeţul Hunedoara şi în ciuda faptului că „păstoreşte” cea mai săracă localitate din judeţ, Aninoasa, care este primul oraş ameninţat de faliment din ţară,  se bucură de 20 de ani încoace de încrederea concetăţenilor săi.

Nici integrarea în Uniunea Europeană n-a adus bogăţia în localitate pentru că este o comunitate micuţă, iar proiectele mari ar trebui confinanţate de la buget şi nu sunt bani. „Ne-am asociat cu Vulcanul (n.r. localitatea învecinată). Este singura şansă să accesăm proiecte europene. Până acum am făcut împreună serviciul de salubritate şi mai avem proiecte comune. Mandatele au fost la fel şi după ce am intrat în UE”, susţine primarul.

Deşi oraşul se zbate în sărăcie, mai ales după închiderea minei, iar administraţia locală a fost la un pas de a-şi declara falimentul, Ilie Botgros are un plan de a ieşi din criză şi vede o localitate înfloritoare peste câţiva ani.

Muzeu subteran

Sunt două mari proiecte prin care Ilie Botgros speră să-şi salveze comunitatea. Cu finanţare nerambursabilă de la Banca Mondială s-a început realizarea unui muzeu subteran al mineritului, unic în Europa. Lucrările deja au început şi se vor finaliza peste aproximativ doi ani. Muzeul subteran se va întinde pe o suprafaţă de doua hectare, iar atunci când vor intra în subteran pentru a vizita muzeul, turiştii vor avea parte de condiţii identice, ca şi cum ar munci în mină. Vizitatorii vor primi salopete, căşti şi lămpaşe, iar transportul se va face cu vagoneţi. Proiectul va mai include, pe lângă perimetrul minier, şi o parte a localităţii, unde se va amenaja un parc de distracţii pe o suprafaţă de 10-15 hectare.

Cronica unui declin iminent pentru Aninoasa

Declinul localităţii a început în 2006, când Explotarea Minieră a fost închisă, iar bugetul local a rămas fără principalul contribuabil, adică fără
22 de miliarde de lei vechi anual la buget. Numărul locurilor de muncă stabile în oraş este de 1650, la o populaţie de 5100 de locuitori.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite