Educaţie online: şcoala ungurilor este singura din judeţ care are catalog electronic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vince Aniko vede notele celor doi copii ai săi direct de acasă
Vince Aniko vede notele celor doi copii ai săi direct de acasă

Părinţii elevilor de la Grupul Şcolar „Teglas Gabor” din Deva pot vedea catalogul fără a merge la şcoală. Notele copiilor sunt verificate de părinţi direct de acasă, doar cu câteva click-uri. Părinţii accesează catalogul online cu ajutorul unui ID şi al unei parole.

Nu trebuie să meargă la liceu, nu trebuie să întrebe profesorii şi nu trebuie nici să-şi ia copiii la rost pentru a afla cum merg lucrurile la şcoală. Asta fac părinţii care şi-au înscris odraslele la Grupul Şcolar „Teglas Gabor” din Deva. Unitatea de învăţământ cu predare în limba maghiară este singura din judeţ care foloseşte catalogul online. Programul a fost implementat încă de acum doi ani şi s-a dovedit a fi un adevărat succes. „Prima dată, am văzut în străinătate aşa ceva. Am încercat şi eu, însă doar cu două clase într-o primă fază, la nivel de experiment. Văzând că funcţionează, am introdus catalogul online pentru toate clasele V-XIII”, a declarat directorul liceului, Kocsis Attila. 

Părinţi mulţumiţi

În prezent, 300 de părinţi vizualizează online notele copiilor lor. Numărul lor ar fi trebuit să fie mult mai mare, însă nu toţi adulţii sunt prieteni buni cu Internetul. Vince Aniko este una dintre mămicile aflate în baza de date a liceului încă din 2008.  „Văd notele de acasă, la fiecare final de săptămână, fără a mai fi nevoită să-mi fac timp să merg la şcoală şi să stau de vorbă cu profesorii. Din fericire, nu am avut niciodată surprize neplăcute, ce mi-au spus copiii, aia am găsit online”, a spus mămica de 42 de ani. 

Chiar dacă atunci când au auzit de catalogul online elevii au strâmbat din nas, pe parcurs s-au obişnuit cu situaţia. „Nu le-a plăcut, pentru că se simt mai controlaţi, dar nici nu am avut cazuri extreme, de elevi-hackeri care să spargă conturile părinţilor. Oricum, ei îşi ştiu notele, că doar ei le primesc”, a adăugat directorul Kocsis Attila.

Copiii nu pot schimba notele

Chiar dacă şi-ar vedea calificativele, copiii tot nu ar putea să le modifice. Softul programului permite doar vizualizarea situaţiei şcolare, nu şi schimbarea acesteia. Singurii care pot interveni sunt reprezentanţii şcolii, cei care pun note, absenţe şi aduc la cunoştinţa părinţilor evenimentele deosebite legate de copiii lor.

Părinţii au pus mână de la mână

Potrivit Ralucăi Iacobescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara, catalogul electronic nu este obligatoriu, ci este opţiunea fiecărei şcoli. În prezent, instituţia desfăşoară un sondaj de opinie în instituţiile de învăţământ din judeţ pentru a afla unde este utilizat şi unde nu. Până la ora actuală, din cele 14 şcoli care au răspuns solicitării IŞJ, niciuna nu foloseşte acest sistem.  Motivul: situaţia financiară. La Grupul Şcolar "Teglas Gabor", notele pot fi accesate online datorită părinţilor, care au suportat costurile cumpărării softului respectiv.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite