Flavius Banga este campion naţional la popice
0
Hunedoreanul a început să se antreneze pentru performanţă în urmă cu şapte ani, timp în care a ajuns campion naţional la individual, dar şi cu echipa.
Flavius şi-a amintit că „atunci când am început eu să mă antrenez, ţin minte că Hunedoara avea o echipă puternică, erau nişte sportivi foarte buni, mai ales la seniori. Nu degeaba în 2003 clubul nostru, «Siderurgica Hunedoara», a ajuns pe locul doi pe podium la nivel internaţional, echipa devenind vicecampioană mondială”.
L-a adus la popice fratele lui mai mare care, mulţumită serviciului pe care îl avea, a ajuns să îl cunoască pe antrenorul sportivilor. Flavius a venit şi a stat mai întâi în tribună, de unde a urmărit campionatul naţional pentru echipele de feminin.
Peste 100 de concursuri
După aceea, în câteva săptămâni, s-a familiarizat cu regulile jocului şi cu mişcările standard, iar primul concurs la care a participat a fost organizat la Petrila, de unde echipa de juniori din care făcea parte şi adolescentul s-a întors acasă cu locul întâi. Au urmat peste 100 de concursuri pe la mai toate centrele de popicari din ţară: Târgu-Mureş, Galaţi, Iaşi, Sibiu, dar şi în Italia, Bosnia şi Slovacia. Între timp, echipa de la Hunedoara nu mai e la fel de bine cotată şi, de pe unul dintre primele locuri la nivel naţional, a căzut în clasament pe poziţia a cincea sau a şasea.
Flavius spune că asta se întâmplă pentru că hunedorenii nu au susţinere financiară, cum se întâmplă cu cluburile mai puternice, asta în ciuda faptului că sportivii au rezultate foarte bune. Din cauza asta, tinerii popicari de aici fac voluntariat. De salarii lunare nu poate fi vorba. „Se dau bani doar dacă obţii o medalie”, a menţionat hunedoreanul.
A dat jobul pe popice
Cu toate acestea, pentru performanţele sale, tânărul a fost selectat, alături de alţi doi hunedoreni, la Lotul Naţional şi va primi un stipendiu de la Federaţia Română de Popice şi Bowling. Ca să poată continua să meargă în cantonamente, Flavius a fost nevoit să renunţe la locul de muncă pe care îl avea ca operator într-o firmă din Deva. „Era singura variantă care îmi permitea să merg la Campionatul Mondial de Popice, ce va avea loc în luna mai în Croaţia. Sunt multe cantonamente la care trebuie să particip şi nu puteam să îmi iau liber de fiecare dată, aşa că am ales să merg la competiţia de la Rijeka, însă nu ştiu ce voi face după aceea. Probabil voi încerca să mă reangajez”, a adăugat Flavius.
Înainte de campionatul mondial tânărul mai are un hop, şi anume un meci care se va juca joi în Ungaria şi pentru care s-a antrenat aproape în fiecare zi, în ultimele săptămâni.
Întrebări şi răspunsuri
Ce calităţi ar trebui să aibă un bun popicar?
Un popicar talentat trebuie să aibă un psihic bun, pentru o foarte mare precizie. Desigur, sunt mişcările standard care se învaţă, însă în afară de asta trebuie să ai şi un anumit fler în execuţia lor.
Câte dintre medalii le-ai câştigat cu echipa?
Din cele 16 pe care le-am adus acasă până acum, trei medalii de campion naţional sunt câştigate la individual.
Ce-i place
„Îmi place să fac mişcare, să joc fotbal, dar şi filmele horror sau comediile. Ultimul care mi-a plăcut nu se înscrie însă în niciunul dintre cele două genuri. Este vorba despre «Avatar»”.
Ce nu-i place
„Minciuna şi faptul că în România - şi în Hunedoara, în mod special - nu sunt suficiente baze sportive, iar finanţarea pentru sport este foarte redusă, cu excepţia fotbalului”, a declarat Flavius.
Profil
Născut. 29.10.1998, Hunedoara
Educaţie. Colegiul Naţional „Iancu de Hunedoara”, specializarea matematică-informatică
Experienţă. Popicar de 7 ani
Familie. Doi fraţi mai mari, Marius şi Sorin