A cerut să scape de cetăţenia română

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Flaviu Moţi, un fost profesor din comuna Vaţa de Jos, a început demersurile pentru a deveni apatrid. Hunedoreanul vrea să rezilieze contractul cu statul pentru că se consideră umilit de acesta, spunând că nu i se respectă niciun drept constituţional.

Ideea de a renunţa la cetăţenia română a avut-o de mai mulţi ani. A tot aşteptat, sperând că lucrurile se vor schimba în bine. Acum însă, hunedoreanul Flaviu Moţi, în vârstă de 59 de ani, este mai hotărât ca niciodată să încheie contractul cu statul român. „Prefer să fiu cetăţean al statului Turkmenistan sau Kazahstan. Nu-mi vine să cred că am ajuns în situaţia în care statul să te lase să mori de foame. Să nu ai din ce trăi”, a spus Moţi.


Şi-a angajat avocat


Bărbatul a fost profesor de educaţie fizică la Colegiul Naţional Sportiv „Cetate Deva”, iar acum este pensionar. Moţi şi-a angajat un avocat care să facă toate demersurile necesare pentru a scăpa de cetăţenia română. A trimis şi o scrisoare preşedintelui Traian Băsescu, în care îi explică de ce vrea să fie apatrid.
Avocatul Ioan Bordea din Deva susţine că procedura prin care cineva poate deveni apatrid este anevoiasă şi rareori încununată de succes. „În primul rând nu poţi deveni apatrid dacă ai datorii la stat sau dacă ai fost condamnat penal. Apoi, motivele invocate trebuie să fie temeinice pentru ca preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie să dispună aprobarea unei astfel de cereri. Din punctul meu de vedere nu poţi să devii apatrid pe considerente sociale”, a explicat Bordea.


O problemă delicată


Acesta a mai arătat că, dacă hunedoreanul va fi declarat apatrid, va avea o serie de probleme. „Nu ai voie să deţii o proprietate şi nu ai dreptul să ceri ajutorul instituţiilor statului în nicio problemă. Singurul avantaj ar fi că nu plăteşti taxe şi impozite”, a declarat avocatul Ioan Bordea. Prefectul judeţului Hunedoara, Attila Deszi, a declarat că problema renunţării la cetăţenie e deosebit de delicată. „Îmi pare rău să aud că cineva vrea să renunţe la a mai fi cetăţean român. Nici nu cred că persoana care cere acest lucru va reuşi”, a declarat prefectul.

Prefer să fiu cetăţean al statului Turkmenistan sau Kazahstan, decât cetăţean al României.
Flaviu Moţi, hunedorean

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite