PORTRET: Dan Simion Grecu, medicul psihiatru pasionat de istoria poştală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medic la Spitalul de Psihiatrie din Zam, hunedoreanul este autorul unei colecţii de scrisori vechi, cărţi poştale şi telegrafii din perioada celui de-al doilea război mondial.

Dan Grecu, directorul medical al Spitalului de Psihiatrie din Zam, are o pasiune neobişnuită. Hunedoreanul deţine o colecţie impresionantă de cărţi poştale, scrisori şi telegrafii din perioada războiului.

Sunt documente rare, cu valoare istorică, pe care Dan Grecu a început să le colecţioneze încă din perioada în care era student la medicină, adică în urmă cu mai mult de 20 de ani.

LEGENDE ÎNTUNECATE: Cum a devenit Hunedoara gulag pentru prizonierii ruşi şi pentru evrei

EXCLUSIV: Imagini de colecţie cu mahalalele municipiului Hunedoara, oraşul coloniilor muncitoreşti din primii ani ai comunismului

„Fiind colecţionar de scrisori vechi din vremea războiului, am început să studiez această parte a istoriei militare”, a povestit Dan Grecu. Documentele interesante descoperite în fondul secţiei din Deva a Arhivelor Naţionale l-au făcut pe hunedorean să îşi dedice tot mai mult din timul său liber studiului istoriei poştale. În urmă cu 12 ani, Dan Grecu a lansat primul site de Internet care tratează pe larg istoria poştală românească. Pagina online a medicului cuprinde în prezent zeci de articole inedite.

Temele principale abordate sunt evenimente petrecute pe front în primul şi al doilea război mondial, lagărele de prizonieri ruşi de război, centrele de evacuare ale evreilor din judeţ, corespondenţa militară şi diplomatică din trecutul României şi multe altele, toate bazate nu numai pe documentele descoperite la arhive, dar mai ales pe depeşele colecţionate de cercetător. „Multe dintre cărţile poştale vechi, scrisorile şi telegramele trimise prin poşta militară care fac parte din colecţie le-am achiziţionat de pe Internet, de la diverşi colecţionari sau de pe paginile de licitaţii online. Altele le-am cumpărat direct din străinătate, pentru că am avut posibilitatea să călătoresc de multe ori în afara ţării”, spune Dan Grecu.


Telegrame din lagărele Hunedoarei


Două dintre piesele rare ale colecţiei medicului sunt cărţi poştale trimise de evreii aflaţi în centrele de evacuare care au funcţionat în judeţ în perioada 1941 – 1944. O astfel de depeşă fusese expediată de rabinul Ignaz Reich, în 21 august 1942, aflat în Detaşamentul 20 CFR din Deva, preşedintelui comunităţii evreieşti din Mediaş. „În corespondenţă expeditorul se plânge de faptul că el, ca rabin, nu era scutit de muncă obligatorie. După cum prevedea legea, rabinii erau scutiţi de muncă şi de evacuare, având alte sarcini de îndeplinit. Corespondenţa fusese cenzurată de comandantul detaşamentului militar, apoi a fost cartată şi cenzurată din nou la Deva, la acea vreme”, explică Dan Grecu.

Întrebări şi răspunsuri>

Cum aţi început să studiaţi istoria „deceniului întunecat”?
Am mers ca simplu cetăţean la arhive pentru a căuta materiale legate de cenzura poştală din perioada anilor 1941-1945. Nu ştiam la ce să mă aştept, dar am avut surpriza placută să descopăr acolo un colectiv extarordinar, care m-a sprijinit în mod necondiţionat. Mi-am continuat studiile şi în următorii ani, cu aceeaşi pasiune.

Informaţiile şi documentele legate de perioada pe care aţi abordat-o au fost greu de obţinut?
La arhive, documentele nu au fost greu de găsit, existând inventare foarte bune, dar au fost foarte multe mii de file şi documente, care au trebuit sistematizate, comparate şi validate pentru realizarea cercetării.

Ce-i place

A obţinut licenţa în istorie la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, iar lucrarea de diplomă a realizat-o pe baza unei cercetări amănunţite pe tema „deceniului întunecat”, 1939 – 1949, în judeţul Hunedoara. Fotografia este un alt hobby al hunedoreanului, pasiune completată de cea pentru călătorii.

Ce nu-i place

Dan Grecu spune că lipsa de civilizaţie prezentă ca trăsătură de bază a multor români este cu atât mai sesizabilă cu cât călătorim mai mult în afara ţării.

Profil

Născut. 2 mai 1962
Familie. Căsătorit
Studii. Absolvent al facultăţilor de Medicină şi Istorie
Experienţă. Medic specialist în psihiatrie din anul 1991

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite