Hunedoreanul Alin Herban este în şomaj de 12 luni deşi este calificat inginer metalurg, IT-ist şi barman

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu toate că au calificări dintre cele mai variate, oferta subţire de joburi îi ţine pe hunedoreni în şomaj. Deşi bursa locurilor de muncă a oferit azi la Deva 203 locuri de muncă, doar 100 de persoane îi trecuseră pragul la ora 10.00.

Alin Herban este în căutarea unui loc de muncă de peste un an de zile.  În tot acest timp a participat la opt interviuri fără succes. Lucru surprinzător, dat fiind faptul că tânărul este supercalificat. El este licenţiat ca inginer în ştiinţele materialelor, are o diplomă postuniversitară în calculatoare şi, pentru că i-a plăcut şi a fost nevoit, stăpâneşte tehnicile necesare muncii de barman.

„Ultimul loc de muncă l-am avut la o reprezentanţă a unei companii de telefonie mobilă. Au avut loc disponibilizări şi a trebuit să plec. Am lucrat apoi o vreme la un bar. Mi-a plăcut şi aş fi fost un barman excelent. Dar nu vreau să fac asta în viaţă.  Din păcate, nici oferta de azi de la bursa de joburi nu-mi oferă ceva potrivit de lucru”, spune Alin Herban. Tot un caz asemănător este şi Valentin Vâscan, care a lucrat ani de zile atât ca mecanic de locomitivă de mină, cât şi ca agent de pază. El spune că ar face orice muncă pentru un salariu de minim 800 de lei. „Din păcate, majoritatea ofertelor nu trec de 600 de lei salariu. E prea puţin din punctul meu de vedere”, spune bărbatul.

Oferte de joburi

Târgul de joburi de astăzi a oferit la Deva 203 posturi, din care şase pentru absolvenţi de facultate. Firma Demark Metconf a oferit 2.000 de lei pentru un post de inginer constructor cu experienţă care să conducă lucrările pe un nou şantier. Compania Casina pornea oferta pentru un post de femeie de serviciu de la 600 de lei plus o masă caldă pe zi. Un confecţioner calificat poate opţine la compania Complex AGR un salariu lunar de 720 de lei plus bonuri de masă. Aceste oferte s-au dovedit neatractive pentru şomeri.

„Într-o oră şi jumătate, doar două persoane s-au interesat de posturile oferite. Am mai participat la o bursă a locurilor de muncă în primăvară şi, la fel ca şi atunci, nici acum nu cred că vom găsit oameni pentru cele 10 locuri de muncă”, spune Carmen Ibănescu, director economic la Complex AGR Deva. Potrivit estimărilor lui Secaşiu Roman, consilier în cadrul AJOFM Hunedoara, până la ora 10, 100 de şomeri s-au arătat interesaţi de oferta de joburi. În judeţul Hunedoara există 22.680 de şomeri.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite