PORTRET: Alexandra Negrii, tânăra olimpică pasionată de arhitectură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexandra Negrii şi-a împărţit cu seriozitate timpul fiecăreia dintre zilele de şcoală. Elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Iancu de Hunedoara”, din municipiul Hunedoara, adolescenta în vârstă de 17 ani nu neglijează studiul, dar nici orele pe care le dedică relaxării. Unul dintre hobby-urile care i-au adus cele mai mari satisfacţii este desenul.

Alexandra desenează din copilărie şi este hotărâtă să urmeze o facultate cu profil de design sau arhitectură. A luat această decizie singură, încă înainte de a intra la liceu.„În arhitectură şi design, îţi foloseşti cunoştinţele, dar şi latura artistică”, spune ea.

Pentru că în primele opt clase de şcoală generală a fost premiantă cu nota zece „pe linie”, Alexandra ar fi putut intra fără probleme la orice colegiu. A ales ştiinţele exacte şi nu un liceu de artă, în ciuda talentului ei recunoscut prin premiile luate la concursurile de desen. Unul dintre aceste premii a fost chiar la un concurs internaţional, desfăşurat în Germania.

Învaţă din plăcere
„Am optat pentru clasa de matematică intensivă cu gândul că voi studia mai departe arhitectura şi, dacă alegeam să mă înscriu la o clasă a unei şcoli de arte, mi-ar fi fost mai greu să recuperez lecţiile de matematică de care voi avea nevoie pentru facultate”, spune adolescenta. Alexandra Negrii a reuşit să se impună între elevii buni la învăţătură, de la Colegiul „Iancu de Hunedoara”, una din instituţiile de elită din judeţ.

„Învăţ foarte uşor, din plăcere, şi nu mi se pare că depun un efort prea mare. Sunt obişnuită cu studiul, pentru că dintotdeauna mi-a plăcut să fiu între premianţi la şcoală”, povesteşte eleva. Pasionată de matematică şi de limba engleză, Alexandra adaugă că, datorită profesoarei sale Sonia Herbei şi a faptului că îi plac foarte mult animalele, „s-a îndrăgostit” de biologie.

Atitudine de campion
La această materie a obţinut recent cea mai mare performanţă şcolară. „Am luat locul al treilea la olimpiada naţională de biologie. Concursul s-a desfăşurat la Timişoara şi înainte de a participa la el m-am pregătit zilnic, timp de patru săptămâni. Ştiam că voi concura cu cei mai buni elevi din ţară, însă m-a interesat mai mult cât de bine pregătită mă voi prezenta eu şi nu ce rezultate vor obţine ceilalţi elevi”, povesteşte Alexandra.

image

În pregătirea pentru probele practice la biologie, eleva a trecut prin experienţe mai puţin obişnuite pentru vârsta ei. „Nu m-am aşteptat să fac disecţii, pentru că nu îmi place să văd sânge. Am disecat o inimă, dar  şi un ochi de bou”, mai spune Alexandra, adăugând că nu ar fi acceptat să ucidă un animal, fie cât de mic, nici măcar în scop ştiinţific.

Întrebări şi răspunsuri
Care este cel mai frumos desen pe care l-ai făcut?
Este portretul mamei mele. Nu pot spune dacă l-am desenat bine sau nu, dar sentimental şi pentru că mama este o fiinţă deosebită, portretul ei este desenul meu preferat.
Ce te ajută la obţinerea unor note bune?
Este important să fii atent la ore şi să încerci să înveţi logic. Deşi nu am prea luat note mici, şi acestea te pot motiva la fel ca dorinţa de a fi cel mai bun. Totodată, sunt într-o clasă bună, cu elevi care învaţă bine.
Care este cea mai frumoasă amintire legată de şcoală?
Faptul că am participat la olimpiada naţională de biologie a fost o experienţă deosebită. Anul viitor voi participa din nou la olimpiadă şi sper să fie la fel de frumos.

Ce-i place
Alexandrei îi plac ieşirile în natură şi călătoriile. Municipiul Iaşi a impresionat-o prin arhitectura lui. I-au plăcut muzeele şi parcurile de acolo, dar şi faptul este un oraş modern. Eleva pasionată de biologie este foarte ataşată de animale. A avut doi porcuşori de Guineea şi spune că şi-ar dori să aibă şi un câine, ca animal de companie.
Ce nu-i place
Alexandra se consideră o fire sinceră, căreia nu îi place să fie înşelată în aşteptări. Una dintre opţiunile sale de viitor ar fi fost medicina, dar nu prea îi place să vadă sângele. Despre oraşul în care trăieşte, adolescenta nu are o părere proastă, dar spune că ar fi vrut ca tinerilor să li se ofere mai multe oportunităţi.

Profil
Născută. 22 martie 1993, Hunedoara.
Studii. Elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Iancu de Hunedoara”, din Hunedoara.
Experienţă. Elevă premiantă, pasionată de desen din copilărie
Familie. Necăsătorită.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite