Ruinele vechilor combinate siderurgice din judeţul Hunedoara aşteaptă afaceri noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hunedoara a făcut primul pas pentru atragerea de investitori pe vechea platformă industrială a municipiului. Cele 40 de hectare de teren ocupate de rămăşiţele trecutului industrial al Călanului vor deveni, spun edilii oraşului, cea mai bună ofertă imobiliară.

O treime dintre clădirile vechiului combinat siderurgic din Hunedoara, întins pe 140 de hectare, au fost puse la pământ, de la începutul anului. Peisajul dezolant al ruinelor de beton se transformă treptat, sub presiunea buldo-excavatoarelor şi a nevoii de investiţii.

Terenurile pe care a fost clădit combinatul nu au intrat încă în procesul de ecologizare, dar ele sunt puse la dispoziţia investitorilor. Avantajele oferite dezvoltatorilor sunt preţul mic al chiriei, mâna de lucru ieftină şi apropierea  de municipiu.

„Avem deja o ofertă mai importantă, pentru închirierea unei suprafeţe din zona fostului combinat siderurgic. Preţul a pornit de la 0,3 dolari pe metru pătrat. Problema este că, deocamdată, terenurile date spre închiriere nu dispun de utilităţi”, a declarat Gheorghe Cical, directorul general al Ecosid, compania care derulează proiectele de ecologizare pe vechea platformă industrială a Hunedoarei.

Dacă negocierile între municipalitate şi dezvoltatori vor avea rezultat, în viitorul apropiat, în locul unora dintre ruinele combinatului va fi amplasată o fabrică de biciclete.

Poziţie bună

Administraţia locală din Călan are planuri măreţe în privinţa celor 40 de hectare de teren rămase în urma ecologizării combinatului Victoria.
„Terenurile vor fi parcelate şi vor fi date în folosinţă celor care doresc să investească”, a declarat Constantin Ştefănescu, viceprimarul localităţii Călan. „Avantajul principal este că terenurile sunt bine poziţionate: între Drumul Naţional 66 şi calea ferată”, a mai adăugat viceprimarul.

Proiecte de ecologizare

Aproape 30 de hectare din fosta zonă industrială a municipiului Hunedoara sunt incluse în două proiecte de ecologizare, care ar urma să fie derulate cu finanţare guvernamentală şi de la Uniunea Europeană. Valoarea celor două proiecte ajunge la 12,5 milioane de euro, iar după finalizarea lor, zona acoperită în prezent de ruine va lăsa locul unor ansambluri rezidenţiale, unui parc turistic şi unui parc industrial.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite