Prima Casă rămâne un vis pentru tineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit agenţilor imobiliari hunedoreni, doar două din 10 dosare depuse pentru achiziţionarea Primei Case sunt aprobate. Cotele alarmante ale şomajului din judeţ îi obligă pe bancheri să acorde credite imobiliare cu multă precauţie.

Al doilea start al programului guvernamental „Prima casă” întâmpină mari dificultăţi la nivelul judeţului Hunedoara. Din sutele de dosare depuse de hunedoreni doar 20 la sută reuşesc să treacă de „furcile caudine” ale bancherilor. Şi asta doar în prima fază de evaluare a dosarelor. „Am zeci de negocieri de apartamente în care tinerii hunedoreni încearcă să-şi găsească un apartament prin programul <Prima casă>. Din păcate, 80 la sută dintre cei încep demersurile vin şi mă anunţă că banca nu le acordă împrumutul. Din punctul meu de vedere, este un procent foarte mare care continuă să fie accentuat de criza economică ce pare că nu se mai termină”, a declarat Mircea Marian, directorul unei agenţii imobiliare din Deva.

Florin Uscat din Deva are 38 de ani, lucrează în vânzări şi a încercat să obţină un credit prin acest program. „Împreună cu soţia câştigăm aproximativ 2.200 de lei. Am depus dosarul pentru achiziţia unui apartament şi am plimbat acte mai bine de două luni. Într-un final am renunţat. Banca a considerat că nu suntem solvabili”, povesteşte Florin. Analistul imobiliar Florin Negoiţă este de părere că, nici în 2010, programul „Prima Casă” nu se va bucura de succes. Motivul: lipsa de solvabilitate a hunedorenilor din cauza veniturilor mici şi a numărului mare de şomeri. „Chiar dacă bancherii vor dori să acorde credite prin acest program, în judeţul Hunedoara nu prea vor avea cui. Majoritatea hunedorenilor au salarii mici, iar cei cu lefuri mari au credite sau şi-au rezolvat problema locativă”, crede Negoiţă.

Cumpărători reticenţi

Un alt aspect important al pieţei imobiliare, care are recul asupra programului „Prima Casă”, este incertitudinea cumpărătorului. „Atunci când o persoană vrea să achiziţioneze un apartament vrea să ştie dacă preţul pe care îl plăteşte este cel corect. Nimeni nu va risca să achiziţioneze un imobil atâta timp cât nu ajunge la concluzia că preţul acestuia nu va mai scădea”, spune Florin Negoiţă.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite