Dosarul corupţiei la muzeu, închis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel Alba Iulia pune punct în sfârşit dosarului exportului de obiecte arheologice. Judecătorii de la Curtea de Apel Alba Iulia au decis că inculpaţii în dosarul „corupţie la muzeu” sunt nevinovaţi.

Magistraţii Curţii de Apel Alba Iulia au dat o sentinţă favorabilă celor cinci inculpaţi într-un dosar în care aceştia au fost acuzaţi că au facilitat exportul unor obiecte arheologice. Potrivit rechizitoriului, Cristina Rişcuţa, fost consilier la Direcţia de Cultură Hunedoara, ar fi eliberat ilegal, în perioada 2003-2005, certificate de export pentru peste 16.500 de piese susceptibile de a face parte din patrimoniu cultural.


Bunurile se presupune că au ajuns în Italia prin intermediul unor firme din judeţul Timiş. Soţul ei, şeful Secţiei Arheologie a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, Cătălin Rişcuţa, a fost acuzat că a luat ilegal piese arheologice din depozitul Muzeului din Deva şi că nu a predat câteva obiecte descoperite în şantierele arheologice pe care le-a condus.


Obiecte de patrimoniu


Acest dosar a avut repercusiuni serioase asupra familiei Rişcuţa. Ambii au fost concediaţi imediat după declanşarea procesului, în aprilie 2009. „Nu vreau să comentez în niciun fel decizia magistraţilor de la Curtea de Apel”, a spus Cătălin Rişcuţa. Dumitru Şofan, procurorul care a anchetat şi susţinut acest caz, spune că decizia magistraţilor a fost influenţată de faptul că nu s-a putut dovedi că obiectele tranzacţionate peste graniţă erau obiecte de patrimoniu. „Probabil că dacă am fi putut efectua expertiza obiectelor vândute peste graniţă, discuţia pe fond era alta”, a declarat procurorul Şofan.


În 2007, arheologul Cătălin Rişcuţa a fost cel care a anunţat că a descoperit dispariţia celebrei „Săbii de la Boiu”, obiect de patrimoniu, aflat în custodia Muzeului Civilizaţiei Daco-Romane din Deva. Sabia era unicat în Europa şi nu a mai fost găsită nici astăzi. Există voci care susţin că dosarul a fost fabricat tocmai pentru că arheologul nu a păstrat tăcerea privind dispariţia acestei săbii.

Nu vreau să comentez în niciun fel decizia judecătorilor.
Cătălin Rişcuţa, şeful Secţiei Arheologie a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite