Hunedoara: Zilnic o femeie ia bătaie de la soţ, iar multe vor să divorţeze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: Zilnic o femeie ia bătaie de la soţ, iar multe vor să divorţeze
Hunedoara: Zilnic o femeie ia bătaie de la soţ, iar multe vor să divorţeze

Peste o treime din divorţurile pronunţate au ca motiv violenţa casnică. În fiecare zi cel puţin o femeie din judeţul Hunedoara,  agresată de soţ,  se prezintă la medicul legist pentru certificat medico-legal.

O statistică realizată la Judecătoria Deva, având ca temă motivele care stau la baza acţiunilor de divorţ introduse la această instanţă, a arătat că o treime din cuplurile devene care se despart au ca motiv real violenţa în familie. Potrivit judecătorului Cornelia Filimon, purtător de cuvânt al instituţiei, statistica a analizat 110 cazuri de divorţ pronunţate. Din acestea, 38 au avut ca motiv un caz real de violenţă domestică susţinut de un certificat medico-legal prezentat de obicei de partenerul de sex feminin. Din totalul cererilor de divorţ însă,  mai mult de jumătate invocă la motivaţie acte de agresiune între soţi fără însă ca acestea să se confirme în toate cazurile.

Mai multe femei bătute pe criză

Potrivit medicului legist Dan Mărculescu, şeful Serviciului judeţean de Medicină legală Hunedoara, circa 100 de hunedorence agresate de soţ se prezintă trimestrial pentru obţinerea unui certificat medico-legal. Un calcul simplu relevă că zilnic o femeie este agresată în judeţul Hunedoara. „De la începutul crizei, putem vorbi de o tendinţă de creştere a acestui număr”, a declarat specialistul. Majoritatea femeilor agresate nu ascund că au fost bătute de soţi. Ele declară fie că vor folosi certificatul medico-legal pentru a intenta divorţ, fie că îl păstrează dacă va fi nevoie să dovedească în viitor că au fost bătute. Semnele agresiunii domestice sunt în majoritatea cazurilor ruperea piramidei nazale, echimoze în jurul ochilor şi pe membre, precum şi  buze sau dantură spartă. Majoritatea cazurilor de violenţă domestică, circa 54 la sută, se produc în mediul urban. Cauzele sunt în ordine consumul de alcool şi gelozia bărbatului.

Şi bărbaţii plâng

La 100 de cazuri de violenţă domestică, trei sau patru pe trimestru, au ca victime bărbaţi. „Sunt soţi care au fost agresaţi de nevestele lor. Ei prezintă de obicei zgârieturi pe faţă şi vânătăi pe braţe. În acest caz, există însă suspiciunea că rănile lor au fost provocate de soţii în legitimă apărare”, spune medicul Dan Mărculescu.

Ce fel de femei sunt bătute?

Femeile agresate de soţul lor fac parte din absolut toate categoriile sociale. „De la femei de afaceri la lucrătoare la bandă am avut toate cazurile. Majoritatea sunt femei între 30 şi 45 de ani, dar pot fi şi mai în vârstă. Sunt extrem de rare cazurile când femeia aparţine minorităţii rrome”, spune Dan Mărculescu.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite