Hunedoara: Vinovaţii exploziei de la Mina Petrila pot primi 18 ani de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele care se fac vinovate de tragedia de la Exploatarea Minieră Petrila, când 13 mineri au fost omorâţi de două explozii de metan, ar putea primi o pedeapsă maximă.

Procurorii care instrumentează dosarul Petrila sunt aproape de final cu cercetarea penală şi urmează să-i trimită pe vinovaţi în faţa judecătorilor. Până acum au fost audiate circa 300 de persoane în acest caz spun procurorii, iar ancheta a durat foarte mult din cauza unor chichiţe ale suspecţilor care au îngreunat cercetările. Ancheta Inspecţiei Muncii a arătat că, din cei cinci vinovaţi, doar trei cu funcţii de răspundere din cadrul EM Petrila sunt în viaţă şi pot răspunde penal pentru producerea tragediei, în funcţie de vină.

A refuzat să evacueze salvatorii

Anchetatorii au mai descoperit că directorul exploatării, Aurelian Necula, după intrarea salvatorilor minieri pentru recuperarea victimelor primei explozii produsă la ora 15, a refuzat să-i evacueze pe salvatori deşi se constatase „necesitatea de a fi evacuaţi”. Mai exact, se anticipa posibilitatea apariţiei un eveniment periculos în subteran, însă şeful comandamentului, care era chiar directorul mineri nu i-a chemat la suprafaţă pe salvatori, iar aceştia au fost seceraţi de a doua explozie care s-a produs la ora 18.40. „A existat o discuţie între procurori şi reprezentanţii ITM, referitoare la legătura de cauzalitate dintre prima şi a doua explozie, dacă toate victimele cad în sarcina fostului director”, a precizat procurorul de caz, Ioan Nicodim.

Cercetaţi pentru ucidere din culpă

Minerii salvatori care şi-au pierdut viaţa în cea de-a doua explozie sunt Nicolae Puian, Daniel Frăţilă, Elekes Attila şi Trandafir Vişan. Vinovaţii sunt cercetaţi pentru trei infracţiuni: ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi infracţiuni la protecţia muncii, iar pedeapsa cea mai mare este de 18 ani pentru uciderea din culpă. În urma celor două explozii de metan produse în data de 15 noiembrie 2008 la Exploatarea Minieră Petrila, 13 mineri şi salvatori minieri au murit, iar alţi 15 ortaci au fost grav răniţi.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite