Verdict oficial al Curții de Conturi: dezmăț pe bani publici în comuna Buceș

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zidurile de sprijin au căzut după câteva luni de la finalizare
Zidurile de sprijin au căzut după câteva luni de la finalizare

Dezvăluirile făcute de "Adevărul" privind modul fraudulors prin care primarul comunei Buceș, Achim Mărcuș a achitat aproximativ un milion de euro, unei “firme de casă” pentru construirea unui sistem de alimentare cu apă au fost confirmate de raportul Curții de Conturi.

Practic, controlul Curţii de Conturi a scos la iveală faptul că administraţia locală a efectuat plăţi de peste 200.000 de euro, în contul unor lucrări fictive. Lucrările au fost efectuate de firma  SC Transconstruct SRL o firmă care de şase ani câştigă toate licitaţiile din comună. Chiar dacă Curtea de Conturi arată cu degetul spre modul în care s-au făcut plățile, administratorul societăţii, Emilian Pup, susține că neregulile sunt minore. „Noi am respectat proiectul. E adevărat că lucrările nu sunt finalizate, dar termenul de finalizare este la sfârşitul anului”, a declarat Pup.
Raportul susține însă contrariul. "Menţionăm faptul că executantul nu a depus garanţia iniţială de minumum 0,5 la sută din valoarea contractului şi nici nu s-au făcut reţineri de cinci la sută din facturile depuse pentru plăţi parţiale în sumă totală de 3.316.707 de lei, respectiv suma de 165.835 de lei", se arată în raportul Curţii de Conturi.  Auditul financiar a fost realizat în cursul lunii iulie, iar la data controlului garanţia în cuantum de 180.806 de lei nu se afla depusă în cont.
Plouă cu nereguli la Buceș
Iar lucrurile nu se opresc aici. Din același raport reiese faptul că începând cu 2007 şi până în prezent, Primăria Buceş a efectuat plăţi ilegale de aproximativ patru milioane de lei. În principiu, cu toate că executantul a încasat sume considerabile pentru unele lucrări care în acte figurau ca finalizate, situaţia din teren a relevat aspecte total diferite. "Verificând la faţa locului obiectivul de investiţii s-a constatat existenţa unor situaţii de plată în care toate articolele de lucrări nu sunt executate nici la data controlului. Valoarea acestora depășește 400.000 de lei. De asemenea, există situaţii de plată în care unele articole de lucrări sunt neexecutate. Sumele achitate depășesc 300.000 de lei. În concluzie, executantul a încasat, în mod necuvenit, peste 700.000 de lei prin neexecutarea unor cantităţi de lucrări", se arată în comunicatul Curţii de Conturi.



Afacerea “drumuri județene”, cercetată de DNA și Curtea de Conturi
O altă „afacere”, marca Achim Mărcuș, dezvăluită de Adevărul de Seară este cea a modernizării drumului județean Buceș- Stănija. Aici zidurile de sprijin au căzut la prima ploaie iar podețele, deși figurează ca fiind construite de la zero, sunt de fapt „recondiționate” cu câteva lopeți de beton.  Numărul mare de neregului, privind modul în care a fost asfaltat şi reabilitat acest drum a intrat în atenţia de Corpului de Control al Prefecturii. „Reprezentanţii Prefecturii au luat act de abaterile grave de la proiectul de execuţie. Majoritatea lucrărilor au fost efectuate defectuos, zidurile de sprijin au căzut , podeţele nu au fost refăcute iar asfaltul prezintă urme de degradare”, se arată în raportul prefectului Attila Deszi. În consecinţă, Prefectura Judeţului Hunedoara a solicitat instituţiilor abilitate (Poliţie, Parchet, DNA) să efectueze verificări amănunţite privind ilegalităţile de la Buceş. Interesant este faptul că, potrivit aceluiaşi raport, primarul comunei Buceş nu a putut prezenta o mare parte din documentele cerute de reprezentanţii Corpului de Control. Motivaţia acestuia este că respectivele documente s-au pierdut. Primarul Achim Mărcuș susține că totul nu este decât o răzbunare politică. “Aici este mâna fostului viceprimar Sorin Pașcău. Acesta e nemulțimit că l-am dat afară, drept pentru care face tot felul de sesizări”, a spus Mărcuș.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite