PORTRET: Valentin Bulai un taragotist de primă clasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valentin Bulai
Valentin Bulai

A ales taragotul pentru simplul fapt că era un instrument mai uşor de cărat. Taragotul i-a adus numai reuşite pe plan profesional.

Cariera artistică a hunedoreanului Valentin Bulai a stat sub zodia zeiţei Fortuna. De mic copil visa să cânte la acordeon dar, printr-o întâmplare, a ales taragotul. „Începusem liceul şi vroiam să mă înscriu la Şcoala Populară de Arte pentru a învăţa să cânt la acordeon. Luasem un anunţ din presa vremii care anunţa că se fac înscrieri la mai multe instrumente muzicale. Pe drumul spre şcoală, tatăl meu m-a întrebat dacă nu îmi va fi greu să car acordeonul zilnic după mine la cursuri. Aşa că m-am orientat imediat spre taragot. E mic şi uşor de cărat”, povesteşte Valentin.

În doi ani, hunedoreanul a terminat cursurile de taragot, apoi a intrat într-o trupă de muzică populară. În 1993 făcea parte din ansamblul folcloric Haţegana Hunedoarei. „Am fost în concerte în toată Europa. Muzica populară românească este foarte apreciată în ţările Europei Occidentale. De altfel, la marile competiţii românii iau cam toate premiile importante”, spune Valentin.

Solist din întâmplare
De-a lungul carierei sale de taragotist, Valentin a ajuns şi solist vocal. Tot din întâmplare. „Trebuia să participăm la o nuntă şi am rămas fără solist vocal. Am încercat să găsim pe cineva, dar nu am reuşit. Aşa se face că am cântat eu. Trei zile am ascultat casete cu muzică populară şi am transcris versuri pe un caiet. M-am descurcat foarte bine, drept pentru care am început să mă gândesc şi la această oportunitate”, spune artistul. Valentin Bulai a scos deja un album de cântece populare ardeleneşti iar un altul este în lucru. Melodiile sunt culese din folclorul bănăţean şi ardelean, deşi originile sale sunt în Modova. „Sunt printre puţinii instrumentişti din judeţ care cântă orice tip de muzică. Colegii mă numesc «omul trei în unu». Sunt solist, taragotist şi saxafonist”, spune Valentin.

Lucrează în vânzări
Atunci când nu cântă la taragot sau saxofon, Valentin este reprezentantul de vânzări al unei firme de produse alimentare. Şi aici, uneori se foloseşte de faima sa pentru a-şi face noi clienţi. „În vânzări, munca este deosebit de grea. Concurenţa este mare şi este foarte greu să găseşti alţi clienţi. Uneori, când simt că sunt refuzat, îi ofer patronului magazinului un CD cu muzica mea. Pe mulţi am reuşit să-i cuceresc în acest fel”, spune artistul.  În ultima perioadă, în familia sa a mai apărut un instrumentist. Bogdan, băiatul lui Valentin, are numai patru ani şi deja este îndrăgostit de saxofon.

Întrebări şi răspunsuri

Se mai cântă manele la nunţi?
În Deva şi Hunedoara nu se prea cântă manele la nunţi. Sau, dacă se cântă, sunt manelele alea acompaniate de instrumente. În schimb, în Călan se cer manele la nunţi. Dar acolo e un nivel de cultură mai redus.

Ce este mai greu: să cânţi sau să vinzi ?
Să vinzi. Şi asta din cauză că ai de-a face cu tot felul de oameni care nu înţeleg că tu nu-ţi faci decât meseria. Te loveşti de tot felul de situaţii care îţi cauzează un stres enorm. În contrapartidă, atunci când cânt, mă separ de tot ce e rău. Trăiesc într-o lume perfectă.

Ce-i place
Lui Valentin îi plac seriozitatea, punctualitatea şi stabilitatea. „Stabilitatea aduce progres. Îmi place, de asemenea, să merg la pescuit şi să joc fotbal măcar o dată pe săptămână”, spune Valentin.

Cce nu-i place
„Sunt sătul de infatuarea şi prostia umană“, spune artistul hunedorean. „Sunt foarte mulţi oameni care nu înţeleg că banii, puterea şi funcţiile sunt relative. Important este omul”, mai spune Bulai.

Profil
Născut. 11.03.1974.
Studii. Facultatea de Ştiinţe Economice Sibiu.
Experienţă. Profesională: Vânzări.
Familie. Căsătorit, un copil.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite