VIDEO PORTRET Mihai Panaitescu l-a pus în scenă pe Shakespeare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regizorul şi actorul Mihai Panaitescu a dat farmecul mărilor pe vraja teatrului de calitate. El este cel care a pus în scenă la Hunedoara tragediile dramaturgului William Shakespeare.

Profil:
Născut: 6 iulie 1966
Familie: Căsătorit, doi copii
Studii: Absolvent al Universităţii de Artă Teatrală Târgu Mureş şi al Academiei Navale Constanţa
Experienţă: Implicat în teatru de aproximativ 25 de ani

Până în urmă cu aproximativ 20 de ani, la bordul unor ambarcaţiuni comerciale pe care a lucrat ca inginer mecanic, Mihai Panaitescu, pe atunci proaspăt absolvent al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” din Constanţa, a reuşit să facă de două ori înconjurul lumii de la est la vest. Cel mai mult, spune el, l-au impresionat desenele de dimensiuni gigantice din Nazca, Peru, pe care le-a văzut pe viu, dar şi China, unde a petrecut aproape două luni. Înainte de 1989, fire aventurieră, navigatorul a fost la un pas să rămână în Uniunea Republicilor Socialiste Sovietice (URSS).
 
Teatru pus sub interdicţie
De câţiva ani, hunedoreanul Mihai Panaitescu s-a reîntors la pasiunea lui de-o viaţă: arta teatrului. El povesteşte că dintotdeauna a vrut să facă teatru. În adolescenţă, însă, părinţii lui i-au interzis să urmeze studiile în acest domeniu, pentru că la institut erau doar şase locuri pe care concurau sute de copii de artişti din toată ţara, iar şansele ca un elev din provincie să fie admis erau mici. „Am intrat la Academia Navală, iar acolo ne-am format o trupă de teatru satiric, cu care ţineam spectacole la Costineşti. Textele erau scrise de noi, uneori la o bere, despre lipsurile care ne deranjau la acea vreme: Erau foarte gustate de public, nu însă şi de Biroul Politic, unde am fost chemaţi să dăm socoteală, pentru ca apoi trupa să fie desfiinţată”, îşi aminteşte regizorul.

Fascinaţia Evului mediu
Din anul 2004, când pentru o scurtă perioadă a fost şi directorul teatrului din Deva, Mihai Panaitescu s-a implicat în proiecte artistice cu totul deosebite. Cel mai mult s-a ataşat de operele dramaturgului William Shakespeare. „Piesa Macbeth am pus-o în scenă la Târgu-Mureş şi la Hunedoara. La Târgu-Mureş, reprezentaţia a avut loc în toiul nopţii, într-un luminiş al pădurii de la marginea oraşului, la lumina torţelor. Singurele improvizaţii tehnice pe care le-am folosit au fost funiile leagănelor în care se balansau cele trei vrăjitoare rău-prevestitoare”, spune hunedoreanul. Spectatorii au fost impresionaţi de atmosfera înfrişcoşătoare, amplificată de noapte şi de replicile artiştilor. Mai insensibili au fost însă cei câţiva poliţişti aflaţi în zonă, care până să se dumirească despre natura spectacolului, au confundat reprezentaţia cu o adunare a unor grupuri de satanişti. La Hunedoara, glasurile persoanajelor lui Shakespeare au răsunat în ecoul zidurilor castelului medieval, două nopţi la rând în această vară. Cele câteva zeci de minute de teatru de calitate, regizat de Panaitescu, au ţintuit sute de spectatori pe scaune.


Ce-i place:
Mihai Panaitescu este pasionat de fotografia artistică. Plănuieşte ca în viitorul apropiat să organizeze prima expoziţie personală de fotografii. De altfel, în afara teatrului, regizorul îşi dedică foarte mult timp acestei arte pe care o consideră complementară meseriei sale. „Prin fotografie te faci stăpân pe timp”, spune Mihai Panaitescu.
Ce nu-i place:
Regizorul hunedorean urăşte ceea ce spune el că este o veche meteahnă a societăţii româneşti, şi anume servilismul politic al oamenilor care caută să parvină. „Din păcate, în România suntem înconjuraţi de aşa ceva”, adaugă Mihai Panaitescu. El se declară împotriva manelizării spaţiului teatral, fiind deranjat de acest fenoman tot mai accentuat în ultimul timp.

 
Întrebări şi răspunsuri:
Care au fost cele mai ciudate evenimente din cariera de regizor?
Unii dintre colegii mei mi-au spus că există un blestem legat de piesa Macbeth a lui William Shakespeare. Nu am crezut, dar atât la repetiţiile pe care le-am făcut cu actorii înainte de a o pune în scenă, cât şi în timpul unui spectacol la Târgu-Mureş, am avut parte de evenimente care mi-au părut foarte bizare. O furtună cu fulgere şi tunete s-a iscat din senin când, la o repetiţie într-un parc, actriţa s-a pus în genunchi şi a recitat din text.  
Cum ar putea fi atras publicul spre teatru?
Prin promovarea calităţii, a regizorilor tineri, „de modă nouă”, care sunt extrem de inventivi.
Ce proiecte artistce pregătiţi în iitorul apropiat?
O piesă a lui Victor Eftimiu, „Omul care a văzut moartea”, o comedie scrisă la începutul secolului care se potriveşte vremurilor noastre.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite