VIDEO: Povestea „oţelarului” Florin Piersic, montată în urmă cu 50 de ani la Hunedoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filmul „Aproape de soare”, cu Florin Piersic în rolul principal, a făcut furori în anii comunismului. Producţia cinematografică realizată în anul 1961 la Hunedoara spune povestea unui tânăr ţăran care îşi doreşte să devină oţelar şi se angajează la Oţelăria Siemens Martin 2, în prezent demolată.

„Aproape de soare”, unul dintre primele filme în care a jucat Florin Piersic, a fost realizat în combinatul de la Hunedoara.

FOTOGALERIE: Cum au fost puse la pământ „turnurile gemene” din Hunedoara, ultimele simboluri ale măreţiei combinatului

FOTOGALERIE EXCLUSIV Imagini inedite cu Nicolae Ceauşescu, salvate dintr-o clădire părăsită a combinatului din Hunedoara

FOTOREPORTAJ: Incursiune în "casa bântuită", vechea clădire istorică a arhivelor combinatului din Hunedoara

Producţia de lung metraj dezvăluie, cu romantism şi clişee propagandistice specifice vremii, viaţa muncitorilor din uzinele hunedorene, la începutul anilor 1960. Petre Orşa (Florin Piersic), un tânăr care tocmai îşi încheiase stagiul militar, vine să se angajeze în Oţelăria Simens Martin 2, iar visul său este să devină oţelar.

Viaţa tumultoasă a târgului de la Hunedoara, agitaţia din secţiile combinatului, aglomeraţia din gara care îşi întâmpină vizitatorii cu aceleaşi două fresce în care sunt prezentaţi oamenii muncii nu seamănă deloc cu situaţia actuală a oraşului.

Producţia a fost foarte apreciată în presa vremii.

image

„Din tot ce am văzut de-a lungul anilor de reportaj, producerea oţelului mi s-a părut, vorbind cu toată exactitatea, operaţiunea omenească cu desăvârşire mareaţă. Scenele de muncă sunt puternice, vibrante, create dinăuntru - cum rar, dacă nu niciodată, s-a întamplat în filmul nostru jucat”, a scris Radu Coşasu, în 1961, în revista Contemporanul.


În prezent, în faţa porţii pe care în urmă cu o jumătate de secol intra, în film, tânărul Orşa, dornic să devină oţelar, câţiva copii aşteaptă să fie lăsaţi să intre în combinat, pentru a aduna fier vechi.

image
Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite