Hunedoara: VIDEO Export ilegal de locomotive istorice - Foşti angajaţi ai Direcţiei de cultură, cercetaţi pentru corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: VIDEO Export ilegal de locomotive istorice - Foşti angajaţi ai Direcţiei de cultură, cercetaţi pentru corupţie
Hunedoara: VIDEO Export ilegal de locomotive istorice - Foşti angajaţi ai Direcţiei de cultură, cercetaţi pentru corupţie

Două dintre cele şase locomotivele exportate ilegal fac parte dintr-o serie unicat de şapte locomotive, fabricate special pentru România în anul 1908, în Austria.

Citeşte şi:

Hunedoara: Dosarul „corupţie la muzeu”, amânat pentru absenteism

Hunedoara: VIDEO SPECIAL Ultimele zile ale mocăniţei de la Hunedoara (Galerie FOTO)

Valoarea celor şase locomotive care fac parte din patrimoniul cultural naţional ajunge la 160.000 de euro. "Unii dintre hunedorenii cercetaţi în acest dosar au fost trimişi în judecată şi într-un alt dosar penal, fiind acuzaţi de exportul ilegal de obiecte de patrimoniu”, a declarat comisarul şef Remus Sabău, adjunct al şefului Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Hunedoara.

Locomotive de colecţie

Anchetatorii au stabilit că, în perioada  2002 – 2005, locomotivele, care au circulat în judeţ pe tronsoane de cale ferată îngustă, au fost achiziţionate şi apoi exportate ilegal de o societate comercială din comuna Crişcior (Hunedoara). „Administratorul societăţii, un cetăţean străin (n.r. Georg Hocevar - un austriac pasionat de mocăniţe), a obţinut de Direcţiile Judeţene de Cultură Hunedoara şi Cluj certificate de export ilegale, deşi bunurile în cauză nu au fost expertizate în prealabil pentru a se stabili dacă fac parte din patrimoniul cultural naţional. Două dintre locomotivele exportate fac parte dintr-o serie unicat de şapte locomotive, fabricate special pentru România în anul 1908, în Austria”, a declarat subinspectorul Bogdan Niţu, de la IPJ Hunedoara.

VIDEO: Una dintre locomotivele exportate ilegal a circulat pe tronsonul Brad - Crişcior.

Au mai fost găsite 20 de locomotive

La sediul firmei din Criscior a austriacului au fost efectuate mai multe percheziţii. Cu această ocazie, poliţiştii au găsit alte 20 de locomotive de diferite tipuri şi piese de schimb ale unor astfel de utilaje, care au fost lăsate în custodie.

Cele şase locomotive exportate ilegal au fost date în urmărire naţională şi internaţională, existând date conform cărora ele s-ar afla în Germania, Slovacia, Serbia şi Austria. „Unele au fost identificate şi vor fi aduse în ţară”, a mai spus comisarul şef Remus Sabău. Suspecţii sunt cercetaţi în libertate, pentru export ilegal cu bunuri culturale mobile, fals şi acte de corupţie.

VIDEO: Georg Hocevar, "salvatorul mocăniţei", este cercetat în dosarul de export ilegal al locomotivelor.

sursa: youtube / TVR1

Mai citeşte şi:

Hunedoara: (VIDEO) Protest la Hunedoara: “Nu poluaţi castelul, nu distrugeţi mocăniţa, ecologizaţi zona”

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite