Unirea, marcă înregistrată a românismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ziua Naţională, sărbătorită cu onoruri militare
Ziua Naţională, sărbătorită cu onoruri militare

Marea Unire din 1918 rămâne evenimentul istoric la care românii se raportează astăzi cu un spectru larg de sentimente, de la indiferenţă la fior naţional. Întrebarea care se pune la aproape un veac de la Unire se naşte aproape involuntar: ce mai reprezintă din punct de vedere practic Unirea?

Preşedintele filialei Transilvania a Fundaţiei „Renaşterea Daciei”, Vladimir Brilinsky, crede în rolul de marcă naţională a Unirii. „Este ADN-ul nostru naţional. Unirea îşi păstrează valoarea şi pe mai departe pentru că noi încă nu suntem europeni. Poporul european nu s-a născut încă. La kilometrul zero al UE, în Luxemburg, pe toate casele de epocă sunt prinse plăcuţe pe care scrie: «Noi vrem să rămânem ceea ce suntem». Noi, românii, cu atât mai mult”, spune interlocutorul.

Premisa euro-regionalizării

Unirea din 1918 este punctul de la care porneşte euroregionalizarea. „Avem acum o Europă a naţiunilor. De la aceasta, în timp, vom ajunge la Europa regiunilor, pentru ca la final să atingem stadiul final de Europă a individului”, spune inginerul Gheorghe Grün. „Cât timp Franţa va avea un 14 iulie, iar SUA un patru iulie, şi la noi va exista un 1 Decembrie”,  adaugă preşedintele Asociaţiei profesorilor de istorie hunedoreni, Simion Molnar.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite